Kiderült, milyen albérletárak várják az érettségizőket

Az ingatlan.com elemzése szerint a fővárosi egyszobás garzonokat 175 ezer forintért, a kétszobásokat pedig 250 ezer forintért kínálják, míg a nagyobb, három- vagy többszobás lakások esetében az átlagos bérleti díj 390 ezer forint körül alakul.

Az albérletpiaci főszezon kezdetéig még van idő, de a piac már most élénkülést mutat. Az elmúlt két évben a kínálat 40 százalékkal bővült, jelenleg közel 14,5 ezer kiadó lakás és ház vár bérlőkre. A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után várhatóan tovább nő a kereslet, ami általában áremelkedéssel is jár.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a bővülő kínálat kedvez a bérlőknek, hiszen a verseny a bérbeadók között árak csökkenését eredményezheti. A befektetők tavalyi visszavonulása ellenére a kínálat növekedése pozitív előjel a fiatalok számára.

A három- vagy többszobás lakások bérleti díja jellemzően magas, de ha többen bérelnek együtt, az egy főre jutó költség jelentősen csökkenhet. Budapesten ilyen módon akár 100 ezer forint alatti összegből is megoldható a lakhatás.

A fővárosban a legtöbb nagy alapterületű kiadó ingatlan a II. kerületben található, de az átlagos bérleti díjuk elérheti a 600 ezer forintot, ami a diákok számára kevésbé vonzó. A III., XI. és XIII. kerületekben is nagy a választék, itt az átlagos lakbér 360–400 ezer forint között mozog.

A nagy egyetemvárosokban is eltérőek az árak: Debrecenben 310 ezer, Győrben 240 ezer, Pécsen 190 ezer, Szegeden 185 ezer, Miskolcon pedig 170 ezer forint a legalább háromszobás lakóingatlanok átlagos bérleti díja.

A fővárosi egyszobás garzonlakások átlagosan 175 ezer forintba, a kétszobások 250 ezer forintba kerülnek. A legnagyobb választék a VIII., IX., XIII. és XIV. kerületekben van, ahol a bérleti díjak 170–260 ezer forint között alakulnak.

Az egy- és kétszobás lakások Debrecenben 150 ezer és 200 ezer forintos átlagos bérleti díjjal szerepelnek a piacon, ezzel ez a város számít a legdrágábbnak. Győrben 150 ezer és 175 ezer forint a jellemző. Szegeden az egyszobásokat 110 ezer, a kétszobásokat közel 150 ezer forintért szeretnék kiadni a tulajdonosok. Pécsen 95 ezres és 130 ezres árszinttel találkozhatnak a bérlőjelöltek, míg Miskolcon 80 ezer és 100 ezer forintért lehet kibérelni a kisebb lakásokat.