Gázolaj áremelkedés várható pénteken

A holtankoljak.hu információi szerint a héten pénteken a gázolaj ára 2 forinttal fog emelkedni, míg a 95-ös benzin ára változatlan marad.

A benzinkutakon tapasztalható változásokat követve a szakportál adatai alapján a gázolaj átlagára 603 forintra nő, míg a 95-ös benzin ára 604 forint marad literenként. A változások május 24-től lesznek érvényesek. Az emelkedés mértéke bár csekély, de a fogyasztók számára érezhető változást jelenthet a költségekben.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az EU Weekly Oil Bulletin adatai alapján a múlt héten a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt Magyarországon, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt, a magyar ár 1,9 százalékkal, azaz 12 forinttal volt alacsonyabb. A dízelüzemanyag heti átlagos ára 607 forint volt, ami 10 forinttal, 1,7 százalékkal haladta meg a régiós 597 forintos átlagárat. A szomszédos országokban 608 forint volt az átlagár, a magyar adat 0,2 százalékkal, 1 forinttal volt ennél alacsonyabb.

A benzinárak stabilitása mellett a gázolaj enyhe drágulása a piaci trendeknek megfelelően alakul, és a jelenlegi gazdasági helyzetben a fogyasztók számára fontos lehet a tervezhetőség és a költségek pontos kalkulálása. Legutóbb pünkösdhétfőn változtak az árak, akkor mindkét üzemanyagfajta olcsóbb lett, ami fontos kiemelni a fogyasztók számára.