Városligeti Gyermeknap: Egészség és sport a fókuszban

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által szervezett Városligeti Gyermeknap május 25-én és 26-án kerül megrendezésre, ahol az egészség, a sport és az internetbiztonság kerül előtérbe. Az eseményen ötszáz hátrányos helyzetű gyermek is részt vehet, és számos kulturális program várja a látogatókat.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító elnöke, dr. Edvi Péter elmondta, hogy a Városligeti Gyermeknap az ország legnagyobb gyermeknapi rendezvénye, amelyet az ENSZ 70 évvel ezelőtt határozott meg nemzetközi gyermeknapnak. Az eseményen évente 4-500 ezer gyermek és felnőtt vesz részt, és idén különös hangsúlyt kap az egészség és a sport.

Az egészségügyi programok között szerepel a Gyermekmentő mobil fogorvosi rendelője, amelyet az OTP Bank finanszírozott, és amely tavaly közel 500 gyermek fogászati szűrését végezte el. Az új, környezetbarát fogorvosi busz várhatóan ősszel áll munkába, és 170-180 millió forintba kerül.

A rendezvényen a gyermekorvosi vizsgálatok mellett a Budapesti Vöröskereszt és a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete is jelen lesz, valamint a Magyar Lovasterápia Szövetség lovasterápiás bemutatót tart.

Erdei Zsolt világbajnok ökölvívó is részt vesz a rendezvényen, ahol a gyerekek többek között lézerpisztolyozással, reflexfejlesztő játékokkal és sportversenyekkel tölthetik az időt. A Budapest Honvéd Sportegyesület tagjai is aktívan bevonják a gyerekeket a mozgásba.

A biztonságos internethasználatra is nagy hangsúlyt fektetnek: a Safer Internet Center és több kiberbiztonsági cég is jelen lesz, és az OTP Bank is edukálja a gyerekeket a pénzügyi tudatosság fontosságáról. A BRFK Prevenciós Pontja és a Készenléti Rendőrszázad is különböző prevenciós programokkal készül.

A Nemzetek Utcájában 23 ország képviselteti magát, ahol a különböző kultúrák és hagyományok bemutatására kerül sor. A gyerekek kipróbálhatják a különböző hangszereket, és részt vehetnek érzékenyítő foglalkozásokon is.

A Gyermekmentő Szolgálat 500 nehéz sorsú gyermeket hív meg az eseményre, akiknek a szállás- és étkezési költségeit a szervezet állja. Az MBH Bank kezdeményezésében további 160 hátrányos helyzetű gyermek látogathatja meg a „A bolygó meghódítása” című kiállítást, és részt vehetnek a művészeti központban szervezett programokon.