E.ON távozásának lehetősége Romániából a rezsicsökkentés miatt

A német E.ON energiaszolgáltató vezérigazgatója, Leonhard Birnbaum a romániai hatósági árak és a kiszámíthatatlan piaci környezet miatt fontolgatja, hogy a cég eladja romániai érdekeltségeit.

Az E.ON vezérigazgatója, Leonhard Birnbaum a kiszámíthatatlanság miatt panaszkodott egy Athénban megrendezett konferencián. A gáz- és áramszolgáltatásban bevezetett hatósági árak és a kompenzációs rendszer miatt merült fel az eladás gondolata, amelyet a vállalat vezetője a Eurelectric Power Summit 2024 konferencián ismertetett az MTI és economedia.ro beszámolója szerint. A román piacon tapasztalható stabilitás hiánya és a kompenzációs rendszer jelentette kihívások miatt a cég mérlegeli a jelenlétét az országban.

Birnbaum kifejtette, hogy a romániai szolgáltatási üzletágban jelentkező kockázatok olyan mértékűek, hogy a 2022-es és 2023-as veszteségek meghaladják azt, amit a cég 20 év alatt realizálhatott volna. A vezérigazgató szerint fontos megvizsgálni az összes lehetőséget, és eldönteni, hogy a kockázatok és a hozamok aránya indokolja-e a további beruházásokat Romániában. Az economedia.ro román portál idézte a vezérigazgatót ezzel kapcsolatban.

A romániai leányvállalatok iránt több érdeklődő is van a piaci források szerint, köztük a Romgaz állami gázipari vállalat és az OMV Petrom. Az E.ON két romániai vállalata, az E.ON Energia Romania SA és a Delgaz Grid SA 2022-ben jelentős, mintegy 37,5 milliárd forintnak megfelelő veszteséget szenvedett el, miközben az árbevételük 15,450 milliárd lej (mintegy 1200 milliárd forint) volt. A két cég összesen 6 ezer munkavállalót foglalkoztat, és 3,4 millió lakossági és céges ügyfelet szolgál ki az országban, ezzel az egyik legnagyobb romániai energiaszolgáltatóvá vált.

: MTI, economedia.ro : economedia.ro : Eurelectric Power Summit 2024 konferencia beszámolója