Családonként egymillió forinttal nőttek a megtakarítások?

Az év első negyedévében a magyarországi háztartások vagyona átlagosan családonként 1 millió forinttal növekedett.

A Bank360.hu elemzése szerint a legnagyobb nyereséget a vagyonos vállalkozók és cégtulajdonosok könyvelhették el, de jelentős hasznot húztak azok is, akik befektetési alapokba és részvényekbe fektettek. Emellett a lakosság készpénz- és hitelállománya is rekordmagasságot ért el. Azonban a Capital W és a Wood & Company sajtóeseményén elhangzottak szerint a fiatalabb, vagyonos korosztály befektetési szokásai változóban vannak. A fiatalok egyre kevésbé hisznek a hagyományos befektetésekben, mint a részvények és kötvények, és nyitottabbak az alternatív befektetések iránt, mint az ingatlan, magántőke, kripto befektetések, vagy éppen a műtárgyak.

A jelentős vagyongyarapodás ellenére felmerül a kérdés, hogy valóban mindenki érzékeli-e a megtakarítások növekedését. A Bank360.hu felvetése kapcsán szavazásra hívják az olvasókat, hogy kiderüljön, az emberek mennyire hiszik el ezt a statisztikát. A szavazásra egészen délután 5 óráig van lehetőség.

A szavazás kérdése így hangzik: "Ön elhiszi, hogy családonként egymillió forinttal nőttek a megtakarítások az év elején?" A válaszlehetőségek: "Igen" és "Nem".

Varga-Szilágyi Péter, a Capital W ügyvezetője kiemelte, hogy a magyar privátbanki portfóliók még mindig konzervatívabbak, az alternatív és ingatlan befektetések aránya itthon 6-7% körül lehet. A befektetők kevésbé ragaszkodnak a meglévő privátbanki szolgáltatójukhoz, és sokan azért döntenek a váltás mellett, mert alternatív befektetéseket, kriptót keresnek.

A generációváltás kihívásaira is kitért, hiszen csak Amerikában 84 000 milliárd dollárnyi vagyon átörökítéséről van szó. A privátbanki vagyonok többsége a baby boomerek kezében összpontosul, de a szolgáltatóknak a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetniük az „örökösökkel” való kapcsolattartásra.

A fenntartható befektetések és az ESG (környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontok) is fontos befektetéssé vált, különösen a fiatalok körében, ahol a fenntartható befektetések aránya 2018-2022 között megduplázódott.

Petr Benes, a Wood & Company Wealth Management igazgatója szerint ezek a trendek globálisan is hasonlóak, és a cég elsősorban a vagyonos magánügyfelekre és intézményi szereplőkre koncentrál. Varga-Szilágyi Péter hozzátette, hogy a cseh és magyar felügyeleti szervektől várják az utolsó jóváhagyást, hogy diszkrecionális vagyonkezelést folytathassanak Magyarországon is.