A ChatGPT 4.0 Omni és a jövő technológiái: Interjú Filep Szabolccsal

Az OpenAI által bemutatott legújabb mesterséges intelligencia modell, a ChatGPT 4.0 Omni (4o) új korszakot nyithat az okos technológiák piacán, amely írásban, hangon és videón keresztül is képes valós időben kommunikálni. Filep Szabolcs, a PROGmasters alapítója és társ-ügyvezetője osztja meg velünk gondolatait a technológia jövőbeli hatásairól.

A mesterséges intelligencia fejlődése révén a kütyükkel való interakció egyszerűbbé válhat, különösen az idősebb korosztály számára. A ChatGPT 4o képes felismerni az emberi beszédet és a környezetet, így például útbaigazítást is nyújthat. Emellett ingyenesen elérhető aktív beszélgetőtársként funkcionál, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy hobbi területeken, mint a kertészkedés vagy a főzés, információkat és tapasztalatokat cseréljenek.

A technológia azonban nem csak jótékony célokra használható. A csalók információgyűjtésre, szövegek felolvasására használhatják, és akár valódi embereknek is kiadhatják magukat. A 4o még nem képes hamis videók elkészítésére, de extra védelmi funkciókat építettek bele, hogy megakadályozzák a visszaélésszerű használatot.

Az automatizált ügyfélszolgálatok terén a ChatGPT 4o már most is minőségi előrelépést jelenthet, például a Vanda nevű AI ügyintéző esetében. Azonban a mesterséges intelligencia még nem éri el az emberi ügyintézők megbízhatóságát és szövegértését.

A technológia további fejlődése várhatóan csökkenteni fogja a billentyűzet és érintőkijelző használatának szükségességét, ami különösen az idősebb generáció számára lehet előnyös.

A munka és a háztartás területén a ChatGPT 4o irodai munkákban, karrier-tanácsadásban és vállalkozásindításban is segíthet. A PROGmastersnél a junior informatikusok már használják a technológiát tanuláshoz és programkódok írásához. Az okosotthonok terén is új lendületet kaphat a technológia, például a háztartási eszközök intelligenssé válhatnak, és a tv-nk is képes lehet kitalálni, mit szeretnénk nézni.

A robotika területén a 4o még nem képes emberi agyhoz hasonló fejlett gondolkodásra, de logikus válaszokat tud adni, és a robotok már képesek élethű mimikára és szemkontaktusra, bár lelkük nincsen.