Brókeri hiba miatt majdnem eladtak egy ország GDP-jének megfelelő részvényt

Egy bróker véletlen kattintása miatt 444 milliárd dollár értékben adtak volna el részvényeket, ami majdnem megegyezik Dánia éves GDP-jével. A Citigroupot a brit pénzügyi felügyelet 61,7 millió fontra büntette a történtek miatt.

Egy bróker hibája következtében a Citigroup banknál 58 millió dollár helyett véletlenül 444 milliárd dollár értékben adtak volna ki eladási utasítást, ami hatalmas zavart okozott a piacon. A hiba oka egy rosszul bevitt adat volt, amelyet valószínűleg egy félrekattintás okozott, és ennek eredményeképpen egy algoritmusnak adtak ki utasítást a szokatlanul nagy mennyiségű részvény eladására. A The Standard szerint ez az összeg körülbelül a dán éves GDP felének felel meg, forintban számolva pedig 158 ezer milliárd dollárról van szó, ami a magyar költségvetés négy évi kiadásával egyenértékű.

A Citigroup végül 255 milliárd dollárnyi részvény eladását tudta megakadályozni, miután észlelték a hibát, de addigra már 1,4 milliárd dollár értékben történtek eladások. Az eset 2022. május 2-án történt, és az Euro Stoxx 50 európai tőzsdeindex három perc alatt több mint egy százalékot esett, ami 80 milliárd euró elvesztését jelentette, de a hiba bejelentése után a piac gyorsan helyreállt.

A brit pénzügyi felügyelet szerint a brókert egy felugró ablak is figyelmeztette a szokatlanul nagy tranzakcióra, de ő figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetést. A Citigroup bár gyorsan, de nem azonnal reagált a helyzetre, amiért a felügyelet büntetést szabott ki rájuk.

Az ilyen típusú hibák között említésre méltó Juan Pablo Davila esete is, aki 1994-ben elgépelés miatt vásárolt részvényeket az állami bányavállalatból, ahelyett hogy eladott volna, és amikor felfedezte a hibát, további kockázatos üzletekbe kezdett, amivel Chile GDP-jének fél százalékát tüntette el.