Kínai fegyverekkel segítheti Oroszországot a brit védelmi miniszter szerint

Nagy-Britannia első ízben vádolta meg Kínát azzal, hogy fegyverekkel támogatja Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban, a brit védelmi miniszter, Grant Shapps nyilatkozata alapján.

A Reuters információi szerint a brit védelmi miniszter egy londoni konferencián beszélt arról, hogy az amerikai és brit hírszerzés bizonyítékokkal rendelkezik, melyek szerint Kínából "halálos segélyek" érkeznek, vagy érkezni fognak Oroszországba, és ezáltal a harcok színterére is. Shapps azonban nem mutatott be konkrét bizonyítékokat, amelyek alátámasztanák állításait.

A miniszter hozzátette, hogy Oroszország és Kína közötti kereskedelem a háború kezdete óta 64 százalékkal nőtt, de a londoni kínai nagykövetség még nem reagált a brit védelmi miniszter megjegyzéseire.

Amerikai tisztviselők korábban hasonló jellegű információkat osztottak meg, miszerint Kína drón- és rakétatechnológiával, műholdfelvételekkel és egyéb eszközökkel segíti Oroszországot. Ezzel szemben a kínai amerikai nagykövetség cáfolta, hogy Peking fegyvert szállított volna Moszkvának, és kijelentette, hogy nem vesz részt az ukrán konfliktusban.

A kínai fegyverszállításokkal kapcsolatos gyanút tovább erősíti az a tény, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a hónap elején Kínába látogatott, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel megígérte a partnerség új korszakát, amely többek között az Egyesült Államokkal szembeni ellenállást is magában foglalja.

Az Oroszország által részlegesen megszállt Zaporizzsja megyében elkezdtek behívni a helyi lakosságot katonai szolgálatra – állapítja meg egy frissen közzétett videóban a brit védelmi minisztérium. Becslésük szerint az orosz haderő 913 katonát veszít el átlagosan egy nap, de továbbra sem akarnak mozgósítani.

Elkezdett az orosz hadvezetés katonai behívókat osztogatni a részlegesen megszállt Zaporizzsja megye ukrán lakosságának – állítja a brit védelmi minisztérium. Elemzésükben kitérnek rá: az orosz haderő átlagosan 913 katonát veszít egy nap, de az orosz vezetés nem akar mozgósítani, ezért alternatív forrásokból próbálják feltölteni a harcoló alakulatok állományát.

A britek szerint erősen kétséges a lépés hatékonysága, hiszen Zaporizzsja lakosságának nagy része elmenekült a harcok miatt. A legnagyobb orosz ellenőrzésű város, Melitopol, lakossága mindössze 40%-a a háború előtti lélekszámnak.

A London által közölt, napi 913-as veszteségszámról egyébként érdemes pár szót szólni. Nem tudni, pontosan milyen időközzel átlagoltak a britek, de ha a háború elejétől számolunk, az orosz haderő a brit becslés szerint már majdnem 750 ezer katonát vesztett az ukrajnai háborúban, ez még az ukrán védelmi minisztérium által közzétett napi jelentésben látható, 500 ezer körüli számot is bőven meghaladja. Jó esély van rá, hogy ez a veszteségszám még a sebesültekkel együtt is túlzás.