Az euró bevezetésének nehézségei a régióban

Az euró bevezetése komoly kihívásokkal néz szembe Közép- és Kelet-Európában, ahol az országok eltérő ütemben és körülmények között haladnak a közös fizetőeszköz felé. A politikai akarat, a gazdasági feltételek és a társadalmi támogatottság egyaránt meghatározó tényezők a folyamatban.

Az euró bevezetése nemcsak Magyarországon, hanem a régió más országaiban is élénk viták tárgya. Szlovákia már évek óta az eurózóna tagja, míg Horvátország kevesebb ideje használja a közös valutát. Ezzel szemben több ország még csak a bevezetés előtt áll.

Romániában a politikai akarat ellenére a bevezetés nem egyszerű feladat. A román pénzügyminiszter korábban 2029-re tervezte az uniós csatlakozást, de utódja, Marcel Boloș szerint akár 7 év is szükséges lehet a költségvetési hiány csökkentéséhez. Klaus Iohannis államfő szerint a gazdasági válságok miatt nincs realisztikus céldátum a bevezetésre.

Bulgáriában a leva árfolyamának az euróhoz való kötése ellenére a bevezetés nem papírforma. Az eredetileg 2024-re tervezett dátum 2025 elejére, majd közepére vagy akár 2026-ra tolódott. A politikai instabilitás és a választók inflációtól való aggodalma tovább bonyolítja a helyzetet.

Lengyelországban a politikai környezet változása ellenére az euró bevezetése nem került napirendre. Donald Tusk kampányában az EU-hoz való közeledés szerepelt, de az euró bevezetése alkotmánymódosítást igényelne, amire a kormánynak nincs meg a szükséges többsége. A lengyel jegybank elnöke, Adam Glapinski szerint az euró bevezetése hátrányos lenne az ország számára, és csak akkor érdemes megfontolni, ha Lengyelország fejlettsége eléri az uniós átlagot.

Csehországban az euró bevezetésének kérdése koalíciós válságot okozott, így a témát egyelőre félretették. Petr Pavel elnök és Martin Dvořák, az euró bevezetéséért felelős kormánybiztos kezdeményezései ellenére a koalíciós egyeztetés hiánya miatt nem történt előrelépés. A Nemzetgazdasági Tanács jelentése fogja meghatározni a további lépéseket, de a választások előtt nem várható konkrét céldátum az euró bevezetésére.

Az euró bevezetése tehát számos akadályba ütközik a régióban, és a döntéshozók előtt álló kérdések között szerepel, hogy megéri-e bevezetni az eurót, és mennyire sürgető ez a lépés.