Az elektromos autók gyorstöltési rangsora

A nagy töltési sebesség az elektromos autók mindennapi használatának egyik kulcsfontosságú eleme. Az 800 voltos töltési feszültség lehetővé teszi, hogy az autók gyorsan feltölthetők legyenek, ami jelentősen növeli a használatuk kényelmét.

A gyorstöltési képesség egyre inkább előtérbe kerül, mivel az elektromos autók gyakran szembesülnek azzal a problémával, hogy gyorsan lemerülnek, és hosszú időt vesz igénybe a töltésük. Ez különösen hátrányos lehet azok számára, akik autóvásárlás előtt állnak, és fontos szempont számukra a gyors "tankolás". Egy olyan elektromos autó, amelyet nem órák alatt, hanem percek alatt lehet feltölteni, vonzóvá teheti az e-autókat a hosszú utazásokhoz is.

Az elektromos autók fedélzeti feszültségének 400-ról 800 voltra emelése jelentős előrelépést jelent. Ez a változás nemcsak a töltési időt csökkenti jelentősen, hanem az autó súlyát is mérsékli, mivel a kábelek keresztmetszete és szigetelése kisebb átmérőjű lehet, így kevesebb helyet foglalnak el a járműben. Ennek köszönhetően egyre több gyártó fejleszt 800 voltos elektromos rendszerrel rendelkező autókat.

Az 800 voltos rendszerrel felszerelt autók között megtalálható az Audi e-tron GT és Q6 e-tron, a BYD Dolphin, Han, Tang és Seal modellek, az elegend EL1, a Genesis Electrified GV70, Electrified G80 és GV60, a Hyundai Ioniq 5 és Ioniq 6, a Kia EV6 és EV9, a Lotus Eletre, a Lucid Motors Air, amely 924 volttal működik, a Porsche Taycan, Taycan Cross Turismo és Macan, valamint a Rimac Nevera.

A Lucid Air luxusszedán kiemelkedik 924 voltos technológiájával, és képes lehet arra, hogy 20 perc alatt akár 480 kilométer megtételéhez elegendő energiát vegyen fel. Ez arra utalhat, hogy a jövőben tovább nőhet az elektromos rendszerek feszültsége a járművekben.

Azonban a gyorstöltéshez szükséges infrastruktúra még nem áll készen mindenhol. A nagy töltési sebesség csak akkor érhető el, ha a megfelelő teljesítményű töltőállomások állnak rendelkezésre. Fontos megjegyezni, hogy a gyorstöltés során az akkumulátorok nagyobb terhelésnek vannak kitéve, ami gyorsabb öregedést eredményezhet, ezért csak akkor ajánlott a maximális töltési sebesség használata, ha az idő szorít.