Amerika titkos tárgyalásokat folytatott Izrael ősellenségével

Egy neve elhallgatott szenior amerikai tisztségviselő megerősítette a Times of Israelnek, hogy az Egyesült Államok titkos tárgyalásokat folytatott Iránnal Omán közvetítésével.

Az Axios öt nappal ezelőtt számolt be arról, hogy Ománban került sor a titkos tárgyalásra Irán és az Egyesült Államok között. Teherán megerősítette a találkozó tényét, de Washington nem nyilatkozott hivatalosan az eseményről.

A Times of Israel által idézett szenior amerikai tisztviselő szerint a találkozó hasznos volt, mivel a kommunikáció hiányában fennáll a félreértések és hibás számítások magas kockázata. A tárgyalások során figyelmeztették Iránt bizonyos lépések következményeire, és megvitatták a perzsa állam atomprogramját is.

A tisztviselő hozzátette, hogy az Egyesült Államok megtorlást helyezett kilátásba arra az esetre, ha Irán ismét támadást indítana Izrael vagy a régió amerikai támaszpontjai ellen. Az üzenet lényege azonban az volt, hogy mindkét fél szeretné elkerülni a háborút.

A szenior tisztségviselő tájékoztatása szerint hasonló zártajtós egyeztetések rendszeresen zajlanak Irán és Amerika között, különösen azóta, hogy 2022. október 7-én Izraelt Hamász harcosai támadták meg.