Az MVM Dome veszteséges, míg a Groupama Aréna osztalékot termel

Az MVM Dome üzemeltetése jelentős veszteséggel zárta az elmúlt időszakot, szemben a Groupama Arénával, amely stabil nyereséget és osztalékot termel a francia tulajdonosok számára.

A kormány által a 2022-es kézilabda-Európa-bajnokságra épített MVM Dome gazdasági hasznosítása nem hozza a várt eredményeket. A Sportfive MPA Kft. által üzemeltetett, 20 022 férőhelyes létesítmény jelentős veszteséget termelt, míg a szintén a Sportfive Kft. által kezelt Groupama Aréna nyereséges volt.

Az MVM Dome 2023-ban több mint 200 millió forintos mínuszt produkált, és a cégnek a saját tőkéjét is növelnie kellett a veszteségek miatt. A létesítmény anyagköltségei és a rendezvényekkel kapcsolatos kiadások jelentős részét emésztették fel a bevételekből.

Ezzel szemben a Groupama Aréna 7,4 milliárd forintos bevételt ért el, és a kiadásokat is sikerült alacsonyan tartani. A stadion üzemeltetője 114,6 millió forintos nyereséggel zárt, és az osztalékfizetés már rendszeressé vált a cég életében. A francia tulajdonosok összesen 1,3 milliárd forintnyi osztalékot vehettek ki az arénából.

A két létesítmény gazdálkodásának ellentétes eredményei felvetik a kérdést, hogy az MVM Dome milyen stratégiával válhatna nyereségessé, és hogyan lehetne javítani a hasznosítását a jövőben.