Az Európai Egészségügyi Unió eredményei

Az Európai Unió egészségügyi együttműködése a koronavírus-járvány hatására vált szükségessé, és számos jelentős eredményt hozott, amelyek nem csak az EU, hanem az egész világ népességének javát szolgálják.

Az Európai Bizottság közleménye szerint az egészségügyi együttműködés az uniós integráció egyik legújabb területe, amelyet a koronavírus-járvány hozott létre. A járvány az évszázad legnagyobb világjárványaként jelent meg, ami hatalmas emberi szenvedést okozott és a népegészségügyi rendszereket is próbára tette.

A Bizottság kiemelte, hogy az EU szolidaritása, együttműködése és határozott fellépése révén sikerült közös eredményeket elérni. Az uniós oltóanyag-stratégia lehetővé tette, hogy minden uniós polgár azonos feltételekkel és egy időben férhessen hozzá a Covid-vakcinákhoz, az uniós digitális Covid-igazolvány pedig hozzájárult a gazdaságok és társadalmak biztonságos újranyitásához. Emellett a SURE eszköz több mint 31 millió munkavállalónak nyújtott segítséget a járvány gazdasági hatásainak leküzdésében.

Az Európai Bizottság 2020-ban bemutatta az egészségügyi unióról szóló javaslatát, amelynek célja, hogy a tagállamok jobban felkészüljenek a jövőbeli egészségügyi válságokra, és modern, innovatív egészségügyi politikát biztosítsanak minden uniós polgár számára.

A Bizottság által leltározott fejlemények között szerepelnek a szigorúbb egészségbiztonsági intézkedések, amelyek révén az EU hatékonyabban tud reagálni a jövőbeli válságokra. Ide tartozik az egészségbiztonsági együttműködés jogi keretének megerősítése, az uniós egészségügyi ügynökségek megerősítése, valamint az Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatóság (HERA) létrehozása.

A gyógyszerek megfizethető és időben történő hozzáférésének biztosítása érdekében az uniós gyógyszerészeti jogszabályok reformját javasolták, amely további 70 millió uniós polgár számára teszi elérhetővé az új gyógyszereket.

Az uniós rákellenes terv 4 milliárd eurós finanszírozásával már most jelentős változásokat hozott az európai rákbetegek életében, és az egészségügyi ellátás digitalizálására irányuló kezdeményezések, mint az európai egészségügyi adattér, kiaknázzák a digitális átállásban rejlő lehetőségeket.

A mentális egészség javítása érdekében több mint 1,2 milliárd eurós támogatással indított intézkedések célja a mentális jóllét előmozdítása, a megelőzési és támogató szolgáltatások javítása, valamint a megbélyegzés felszámolása.

A fokozott betegbiztonság és a gyógyszerellátás biztosítására vonatkozó szabályok, valamint a „Egy az egészség” koncepció is az Európai Egészségügyi Unió keretében valósult meg, amelyek a főbb egészségügyi kockázatok kezelésére irányulnak.