Az Egyesült Államok államadósságának növekedése

Az amerikai kongresszus költségvetési hivatala (CBO) előrejelzése szerint az Egyesült Államok államadóssága jelentősen nőhet a következő évtizedekben, elérve a GDP 114 százalékát 2033-ra, és tovább emelkedve 166 százalékra 2054-re.

A CBO adatai alapján, ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, és a magánberuházások csökkennek, valamint a kormányzati bevételek és kiadások a következő 30 évben az átlagos szinten maradnak, az államadósság még ennél is magasabbra, a GDP 250 százalékára is emelkedhet 2054-re. A CBO technikai kivetítéseket alkalmaz, amelyek a jelenlegi költségvetési és kamatkondíciók alapján készülnek, és ezek szerint a kamatok valószínűleg csökkennek a következő években.

Az Egyesült Államok államadóssága 2023 januárjában már meghaladta a 34 ezer milliárd dollárt, ami több mint 4 ezer milliárd dolláros növekedést jelentett az előző évhez képest. A kongresszus által jóváhagyott és Joe Biden elnök által 2023. június 3-án aláírt törvényjavaslat értelmében az államadósság felső korlátját 2025. január 1-ig felfüggesztették, és a korlát 2025. január 2-án automatikusan az akkori államadósság szintjére áll be.

A korábbi, törvényben előírt államadósság-plafon 31,4 ezer milliárd dollár volt, amit már 2022 végén elértek. Ha nem törölték volna el a felső korlátot, az Egyesült Államok nem tudta volna visszafizetni az esedékessé váló államadósságát, és technikai értelemben fizetésképtelenné vált volna.

Az elmúlt években a költségvetési egyensúly jelentősen felborult, mind a republikánus Trump-kormány, mind a demokrata Biden-kormány időszakában nőttek a kormányzati kiadások, miközben a bevételek növelésétől vonakodtak. A költségvetési hiány GDP-arányosan nagyobb volt, mint korábban békeidőben bármikor.

Mindkét politikai párt hangsúlyozza a költségvetési hiány csökkentésének szükségességét, de a pártok elképzelései alapján kétséges, hogy ez mennyire lesz megvalósítható. Jerome Powell, a Federal Reserve (Fed) elnöke szerint, bár a magas államadósság nem jelent fenntarthatósági kockázatot – mivel az állam kizárólag dollárban van eladósodva –, a kamatterhek növekedése egyre nagyobb költségeket ró az amerikai kormányra, és az államadósság jelenlegi pályája nem fenntartható.