Véget ért a Leverkusen csodasorozata, az Atalanta nyerte az Európa-ligát

61 évet vártak az újabb trófeára, de megcsinálták! Az Atalanta Bergamo legyőzte a legyőzhetetlennek hitt Bayer Leverkusent, megszakítva a németek szezonbeli 51 meccses veretlenségi sorozatát. Az Európa-liga 2023–2024-es döntőjének főhőse a mesterhármast jegyző Ademola Lookman lett, aki lényegében egyetlen valódi helyzetből rúgott három gólt.

Az egyik oldalon egy olyan csapat, amely a 2003–2004-es idény kezdete előtt mindössze kettő, a másikon olyan, amely egyetlen egy nagy trófeát tudott behúzni történetében. Ennek ellenére messze nem futottak még finálénak ígérkezett az Európa-liga dublini döntője az Atalantával és a Bayer Leverkusennel a két térfélen. A Xabi Alonso vezette németek abban a tudatban léphettek pályára, az idényben veretlenül megvívott 51 meccs után mindössze két találkozóra vannak a tökéletes szezontól: az egyik ez a döntő, a másik pedig a Német Kupáé jövő héten.

Az Atalanta Gian Piero Gasperinivel az olasz élvonalban okozott kellemes meglepetést, és a véghajrában akár a dobogóra is odaérhet még. Aktuális eredményességét pedig mindkét együttes a bátor támadójátékának köszönheti: a Leverkusen 143, az Atalanta 98 gólt szorgoskodott össze a szezon eddigi részében. Gasperini nyolc év alatt európai kupagyőztest faragott a kiesés ellen küzdő Atalantából, és a győzelem után utalt rá, hogy a szezon végén csapatot válthat, mert nagyon csábítja őt a Napoli ajánlata.

Az olaszok a Musso – Djimsiti, Hien, Kolasinac – Zappacosta, Éderson, Koopmeiners, Ruggeri – De Ketelaere, Scamacca, Lookman tizeneggyel, a németek a Kovár – Stanisic, Tah, Tapsoba – Frimpong, Xhaka, Palacios, Hincapié – Wirz, Grimaldo – Adli összeállításban vágtak neki a mérkőzésnek.

A meccs kissé dadogós játékkal indult, mintha egyik csapat sem tudta volna tökéletesen kizárni a körülményekkel járó plusz nyomást. A 12. percben Davide Zappacosta jobb oldali elfutása után tolódott el a gyógyszergyáriak védekezése, ezt kihasználva pedig a balról befelé húzódó Ademola Lookman meg is szerezte a vezetést a kék-feketéknek (1–0).

Ám ezzel még korántsem dőlhettek hátra az olaszok: ha van csapat, amely ellen a korai vezetés mit sem ért a szezonban, az épp a Leverkusen. Alonso tanítványai az eddigi 51 mérkőzésükből tizenkettőn kerültek hátrányba, négyet fordítottak meg, nyolcat mentettek döntetlenre.

Egyre komolyabb életjeleket adott magáról a Leverkusen támadógépezete, de gólt azonban ismét csak az Atalanta szerzett – egy pocsék kirúgást kihasználva iratkozott fel másodszor is az eredményjelzőre egy pontos lövéssel Lookman (2–0). A 76. percben aztán Lookman kapott egy remek indítást, egy biciklicsellel kibillentette a védőjét, kifelé cselezett, és 14 méterről irgalmatlanul bevágta a léc alá (3–0).

Európa-liga döntőjében mesterhármast még senki sem szerzett, sok játékostól várták, hogy ő lesz a mérleg nyelve, Lookmantól a legkevésbé, mert eddig nem volt igazán jó szezonja. A történelmi mesterhármast jegyző Lookman azt mondta, hogy a szerdai volt élete eddigi legjobb estéje, és bízik benne, hogy még több ilyen estéje lesz.

A 90. percben úgy tűnt, hogy Hlozeket szabálytalanul akadályozták a tizenhatoson belül, de a nagykárolyi születésű játékvezető, Kovács István továbbot intett, és még csak nem is videózták az esetet. Így még a szépítésre sem futotta a Leverkusen erejéből. A Bayer a Német Kupát még elviheti a hétvégén, ehhez a másodosztályú Kaiserslauternt kell megvernie a berlini döntőben.

A Leverkusen oldaláról természetesen mindenki nagyon csalódott volt, bíztak benne, hogy a veretlenül megnyert német bajnoki cím után az Európa-ligát is behúzzák. Xabi Alonso, a csapat vezetőedzője azt mondta, hogy Dublinban nem jött ki nekik a lépés, de így is nagyon büszke a játékosaira, és most már a Német Kupa megnyerésére fókuszálnak, amit szombaton rendeznek Berlinben.

LABDARÚGÁS
EURÓPA-LIGA, DÖNTŐ (DUBLIN)
Atalanta Bergamo (olasz)–Bayer Leverkusen (német) 3–0 (Lookman 12., 26., 75.)