Az Android új védelmi funkciói

Az Android legújabb verziójába három új biztonsági funkciót integráltak, amelyek jelentősen megnehezítik a lopott készülékek használatát.

Az Android operációs rendszer már korábban is számos biztonsági funkcióval rendelkezett, de a legújabb frissítésekkel tovább erősítik a védelmet. A HVG szerint az Android 15 második béta verziójában bemutatott új funkciók különösen a tolvajok számára jelenthetnek komoly akadályt.

Az egyik legfontosabb újítás a Theft Detection Lock (lopás érzékelő zár), amely mesterséges intelligencia segítségével képes felismerni a lopásra utaló mozgásokat, mint például a készülék hirtelen megragadása vagy elhajtása. Amennyiben ilyen tevékenységet érzékel, a rendszer azonnal zárolja a képernyőt, így megakadályozva az illetéktelen hozzáférés lehetőségét.

A Remote Lock (távoli lezárás) funkció lehetővé teszi, hogy a felhasználó egy másik eszközről zárja le a lopott készülék képernyőjét. Ehhez azonban ismerni kell az eltulajdonított eszköz telefonszámát, és egy gyors biztonsági hívást kell kezdeményezni, amellyel igazolható a tulajdonjog.

A harmadik új védelmi intézkedés az Offline Device Lock (offline készüléklezárás), amely a mobilkapcsolat megszakadása esetén aktiválódik és azonnal lezárja a telefon képernyőjét. Ez különösen hasznos lehet, mivel a tolvajok gyakran azonnal kikapcsolják a készüléket, megakadályozva ezzel a Remote Lock használatát. Az offline zárfunkció révén azonban ez a probléma kiküszöbölhető.