Lázár János alapítványa tovább gyarapodik

A Magyar Közlöny legújabb számában jelent meg Gulyás Gergely miniszter határozata, amely szerint az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. állami tulajdonba kerülő részesedése bejegyzésre kerül.

A Miniszeltő miniszter döntése értelmében az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. 25,87%-os társasági részesedése 2024. május 15-én kerül állami tulajdonba, és ennek következményeként a kapcsolódó törvényi rendelkezések másnap lépnek hatályba.

A változások hátterében egy korábbi törvény áll, amely alapján a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány, mely Lázár János miniszterhez köthető, ingyen megkapta az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. részvényeinek 74,134%-át. Az ATEV éves szinten 20-30 milliárd forintos árbevételt realizál, és tevékenysége közegészségügyi, állategészségügyi, járványügyi, higiéniai, környezetvédelmi és gazdasági szempontból is kiemelkedően fontos.

Az alapítvány korábban már bővült a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-vel, valamint közel nyolcszáz külterületi ingatlannal. Lázár János, aki jelenleg az építési és közlekedési miniszteri posztot tölti be, korábban úgy nyilatkozott, hogy az állami fehérjefeldolgozó megszerzése hosszú távon megóvja ezeket a cégeket az állam eladási szándékától, és közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokba kerülnek.

A kormány szerda délelőtt ismét összeült a Karmelita Kolostorban, ahol Lázár János is részt vett. A tárcavezetők nem árultak el részleteket arról, pontosan mi kerül majd terítékre a szerdai ülésen. A Kormányinfón, amely szokatlanul korai időpontban, reggel 9.30-kor kezdődik, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő ismerteti majd a szerdai kormányülésen meghozott döntéseket. Az eseményről élőben tudósítunk. A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szerda délután küldte ki a szokásos e-mailt az eseményről, amelyet az Index is élőben fog követni. Az előző Kormányinfó május 9-én volt, amikor Hszi-Csin-ping kínai elnök látogatása volt a fókuszban.