Az AI segíthet a magyarok fogápolásában?

Tragikus a helyzet a fogápolás területén Európában, így Magyarországon is, ahol a lakosság több mint a felének van fogproblémája vagy egyéb szájüregi rendellenessége. A WHO szerint Európa áll a legrosszabb helyen a szájbetegségek terén, a károsodott fogak számát tekintve is listavezető a régió több mint 33 százalékos lukas fogak arányával. A problémák legfőbb oka a szájápolási higiénia mellőzése, a rossz fogmosási technika és a rendszeres fogorvosi ellenőrzések hiánya.

A szájbetegségek a leggyakoribb nem fertőző betegségek közé tartoznak, amelyek világszerte milliárdokat érintenek. A WHO jelentése szerint a globális népesség majdnem fele szenved szájbetegségekben, különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban. A szájhigiéniával és szájápolással kapcsolatos egészségügyi szolgáltatások és az erre történő oktatás javítását igényelné.

Dr. Marzena Dominiak professzor, a Lengyel Fogorvosok Egyesületének elnöke és a Fogorvosok világszövetsége Oktatási Bizottságának tagja szerint a fogorvosi kezelésekhez kapcsolódó fájdalom generációk óta ott van a tudatunkban. A rossz étkezési szokások, mint például a túlzott cukorfogyasztás és az esti fogmosás elhanyagolása, tovább rontják az eleve riasztó helyzetet.

Az otthoni szájhigiéniai termékek palettája évről évre nő, és az egyre fejlettebb technológiával készített fogkefék lehetővé teszik, hogy szinte azonos eredményeket érjünk el otthon, mintha egy dentálhigiénikusnál tennénk látogatást. Az AI alapú technológia alaposan tisztítja a szájüreget és minden fogmosással eltávolítja a baktériumokat. A kijelzők a fogkefék testén is jeleznek, gyakorlatilag beolvassák a szájat, és valós időben mutatják meg, hogy elmaradtunk-e valahol a tisztításban. Az új eszközök hang-botokkal vezetnek minket a szájüregen végighaladva, és előre beállított időzítőkkel gondoskodnak a pontosan 2 perces tisztításról.

Roger Yu, az Oclean európai régiójának elnöke szerint a legújabb technológiák hangvezérléssel segítik a felhasználót az egész tisztítási folyamat során, és okos érintőképernyőt alkalmaznak, amely valós idejű visszajelzést ad a szájüreg tisztasági állapotáról. A technológia előnyeinek kihasználása ösztönözheti a használókat arra, hogy rendszeresen fogat mossanak, ami már önmagában javulást eredményez a szájüreg egészségi állapotában. A megelőzés, ideértve a rendszeres szájhigiéniát és fogászati ellenőrzéseket, az a terület, amely a legnagyobb előnyökkel jár, de ez a leginkább elhanyagolt terület, ami a technológiailag fejlett, mégis megfizethető termékek biztosításával talán hamarosan javulást mutathat.