Az autósiskolák aggódnak az ingyenes jogosítványok miatt

Az autósiskolák nem fogadták kitörő örömmel a hírt, hogy az állam szeptembertől részben finanszírozza a középiskolások jogosítványszerzését, mivel ez jelentős bevételkiesést okozhat számukra.

Márciusban vált hivatalossá, hogy a középiskolások jogosítványszerzését az állam fogja támogatni szeptembertől. A Magyar Közlönyben megjelent részletszabályok értelmében a KRESZ- és egészségügyi oktatás a középiskolai tananyag részévé válik, és a gyakorlati oktatás ingyenes megszervezését pilot program keretében kezdik el.

Az elméleti képzés, beleértve a KRESZ-t és a járműkezelési ismereteket, a középiskolákban is megtartható lesz, és az iskolák maguk is lebonyolíthatják az elméleti vizsgákat. A Telex szerint ez a változás jelentős hatással lesz az autósiskolákra, mivel kevesebb középiskolás fog hozzájuk jelentkezni elméleti oktatásra.

A tanulóvezetők egy jelentős része már online tanulja a KRESZ-t, az autósiskolák által biztosított linkeken keresztül. Az új szabályozás szerint ezek a linkek ingyenesek lesznek a középiskolások számára, ami növelheti a jogosítványszerzés iránt érdeklődő fiatalok számát. A hvg.hu szerint ez különösen azoknak kedvez, akik anyagi okokból eddig nem tudtak jogosítványt szerezni.

Az autósiskolák bevételkiesése jelentős lehet: évente akár 25-30 ezerrel is csökkenhet a tanulószámuk, ami árak emelkedéséhez vezethet a maradék fizetős tanulók számára. A honvédség bekapcsolódása a gyakorlati autós oktatásba és vizsgáztatásba új munkahelyeket teremthet, de ez további versenyt jelent az autósiskolák számára.