Az amerikaiak egyre öregebb autókat használnak

Az Egyesült Államokban a személygépkocsik és teherautók átlagéletkora folyamatosan nő, és előrejelzések szerint 2024-ben rekordot jelentő 12,6 év lesz.

Az S&P Global Mobility adatai szerint az amerikai járművek átlagos életkora a tavalyi rekordhoz képest mintegy két hónappal nőtt. Az új autók magas árai miatt sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy újat vásároljanak, hiszen egy átlagos amerikai autó eladási ára a múlt hónapban több mint 45 000 dollár volt. Ez az összeg jelentős terhet ró a családokra, annak ellenére, hogy a J.D. Power szerint az árak több mint 2000 dollárral csökkentek a 2022 decemberi csúcshoz képest.

Az autók hosszabb ideig történő megtartása pozitív hír a helyi autójavító műhelyek számára, mivel az utakon közlekedő járművek mintegy 70 százaléka 6 éves vagy annál idősebb, így már túl vannak a gyártói garancián. A 2022-es adatok szerint több mint 280 millió jármű volt regisztrálva az USA-ban.

A magyarországi helyzet azonban még kedvezőtlenebb, a legfrissebb adatok szerint a tavalyi év végén a magyar személyautók átlagéletkora 15,8 év volt, ami rekordnak számít az 2000 óta vezetett statisztikákban.