Új szabályokat terveznek az amerikai brókercégek otthoni munkavégzésének szabályozására

A Wall Street-i cégek közül többen is fontolóra vehetik, hogy a munkavállalóikat kötelezzék a hét minden napján az irodából dolgozni. Ezt a lépést az amerikai brókercégeket felügyelő hatóságok által bevezetendő új szabályok válthatják ki, amelyek az otthoni munkavégzés szabályozását célozzák – számolt be róla a Bloomberg.

A Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) által felügyelt tevékenységek esetében lehet szigorúbb a személyes munkavégzésre vonatkozó előírás, amelyet név nélkül nyilatkozó források erősítettek meg. Ezek a tárgyalások már annyira előrehaladott állapotban vannak, hogy bizonyos vezetők már előkészítik az alkalmazottakat a napi ingázásra való felkészülésre.

A világjárvány idején a hatóságok enyhítettek a folyamatos felügyeletre vonatkozó szabályokon, de a FINRA most új követelményeket jelentett be, amelyek a közeljövőben lépnek életbe. Ezek a változások magukban foglalják, hogy a brókercégeknek fel kell tüntetniük bizonyos székhelyeket a hatósági nyilvántartásban, és ezeknek az irodáknak meg kell felelniük a rendszeres munkahelyi ellenőrzésekre vonatkozó követelményeknek.

Bár a szabályok célja a távmunka rugalmasságának megőrzése, egyes cégek úgy dönthetnek, hogy a megfelelési követelmények túl nagy terhet jelentenek, és ezért visszahívják alkalmazottaikat teljes munkaidőben az irodába. A pénzügyi szolgáltató cégek többsége még mindig engedélyezi a távmunkát a hét egy részében, de egy 2023 elején végzett felmérés szerint csak 20%-uk követeli meg a teljes munkaidős irodai jelenlétet. Azóta több cég is szigorított a szabályokon.

Például a Truist bank bejelentette, hogy befektetési banki alkalmazottainak június 1-jétől minden hétköznap az irodából kell dolgozniuk, és a többi alkalmazottjától azt várják el, hogy az év későbbi szakaszában hetente négy napot töltsenek az irodában.