Amerikai állampolgárok puccskísérleti vádak alatt a Kongói Demokratikus Köztársaságban

Három amerikai állampolgárt vádolnak a Kongói Demokratikus Köztársaságban történt, nemrég meghiúsult puccskísérletben való részvétellel.

A Kongói Demokratikus Köztársaság hadserege vasárnap reggel sikeresen hárította el a puccskísérletet, amely során hat ember vesztette életét. A puccskísérlet kapcsán őrizetbe vett három amerikai közül az egyik Marcel Malanga, aki a puccs egyik főszervezőjének, Christian Malangának az Utah államban született fia. A második személy, Benjamin Reuben Zalman-Polun, korábban kiskereskedőként és Uber sofőrként dolgozott, mielőtt Malanga üzlettársává vált. A harmadik amerikai állampolgár kilétéről jelenleg nincsenek részletek.

Néhány sajtóorgánum azzal vádolta meg az amerikaiakat, hogy „CIA ügynökök”, azonban erre vonatkozóan még nincsenek konkrét bizonyítékok. Marcel Malanga, aki idén töltötte be a 18. életévét, ellen Amerikában több hatósági eljárás is folyamatban van.

A Kongói Demokratikus Köztársaság geopolitikai jelentőségét növeli, hogy az országot széles körben Oroszország egyik afrikai bástyájaként tartják számon, ahol a Wagner csoport is jelen van egy regionális központtal.