Orosz hackertámadás és az amerikai-magyar együttműködés

Az Egyesült Államok már lépett kapcsolatba a magyar kormánnyal a magyar külügy elleni orosz hackertámadás ügyében, jelentette ki David Pressman amerikai nagykövet.

David Pressman amerikai nagykövet az RTL Híradónak adott nyilatkozatában beszélt arról, hogy az Egyesült Államok már egy ideje kapcsolatot teremtett a magyar kormánnyal az orosz hackertámadás kapcsán. A 444 múlt héten számolt be arról, hogy a magyar külügy tudomással bírt az orosz kibertámadásról, amelyet korábban a kormányoldal kampányhazugságnak nevezett. A Direkt36 hozta nyilvánosságra az ügyet a parlamenti választások előtt nem sokkal. A támadás következtében négyezer munkaállomás és több mint 930 szerver vált megbízhatatlanná, beleértve a legmagasabb jogosultságú adminisztrátori fiókokat is.

Pressman hangsúlyozta, hogy az eset rávilágít Oroszország fenyegető jellegére a szövetségesekre, a régióra, és arra, hogy milyen komolyan kell venni ezt a fenyegetést. Lázár János építési és közlekedési miniszter az RTL-nek nyilatkozva elmondta, hogy a magyar Külügyminisztérium rendszere nemcsak az orosz, hanem a nyugati titkosszolgálatok számára is érdekes célpont. A Telex újságírója által faggatott Lázár János miniszter azonban nem tudott sokat mondani az ügyről, és azt javasolta, hogy a titkosszolgálat akkori vezetőjét vagy a külügyminisztériumot kellene megkérdezni. Lázár hozzátette, hogy nem volt olyan kormányülésen, ahol a hekkelési ügy szóba került volna, és 2018 és 2022 között nem volt kormánytag, így csak a 2022 utáni időszakról tud nyilatkozni.

Lázár kijelentette, hogy nem hiszi, hogy Szijjártó Péter hazudna az ügyben, mivel nem olyan embernek ismeri. A miniszter úgy véli, Magyarország geopolitikai helyzete és aktív nemzetközi politikai szerepvállalása miatt nagy az érdeklődés az ország iránt mindenféle titkosszolgálat részéről, nyugatról és keletről egyaránt.