A magyar nagykövetség jelentős dugódíj-tartozást halmozott fel Londonban

A Transport for London (TfL) adatai szerint a londoni magyar nagykövetség több mint 625 millió forintnyi, azaz 1 374 870 fontnyi dugódíj-tartozást halmozott fel 2003 és 2023 között.

A TfL szerint a londoni nagykövetségek összesen 65 milliárd forintnyi, vagyis 143 527 113 fontnyi dugódíj-tartozást gyűjtöttek össze a 2003-as bevezetése óta. A brit főváros közlekedéséért felelős szervezet most több millió font behajtására készül a különböző nagykövetségeken. A szégyenlistán az Egyesült Államok áll az élen, de a magyar nagykövetség is meglepő módon a középmezőnyben található.

A TfL hangsúlyozza, hogy a dugódíj nem adó, hanem egy szolgáltatásért fizetett díj, így a diplomaták sem mentesülnek alóla. A nagykövetségek többsége rendesen fizeti a díjat, azonban van egy "makacs kisebbség", akik nem hajlandóak fizetni az úthasználatért. A TfL a közel 20 év alatt felgyülemlett tartozások behajtására készül, és akár a hágai Nemzetközi Bíróságig is hajlandó elmenni e célból.

Az Egyesült Államok nagykövetsége a legnagyobb egyéni tartozó, 14,6 millió fonttal, de jelentős összegeket hajtana be a TfL Japántól, Indiától, Nigériától és Kínától is. A legapróbb tartozások behajtását is tervezik, például Togo nagykövetségétől 40 fontot, körülbelül 18 ezer forintot várnak.

A Hvg.hu megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium még nem válaszolt a londoni dugódíjjal kapcsolatos álláspontjukra és a felhalmozódott tartozás kifizetésének tervezetére.