A Tecno, a világ negyedik legnagyobb mobilgyártója belép a magyar piacra

A kínai Transsion vállalatcsoport, amely a világ negyedik legnagyobb mobilgyártójaként a piac 9,1 százalékát birtokolja, most a Tecno márkával érkezik Magyarországra.

A Transsion csoport, amely globálisan a negyedik legnagyobb mobilgyártóként van számon tartva, a Tecno branddel terjeszkedik Európában, és június elején hivatalosan is belép a magyar piacra a Spark 20 termékcsaláddal. A Tecno készülékei a belépő kategóriától az alsó középkategóriáig terjedő árakkal, így a következő modellekkel érkeznek:

  • Tecno Spark Go 2024 (3/64 GB): 39 990 forint
  • Tecno Spark 20C (4/128 GB): 49 990 forint
  • Tecno Spark 20 (8/256 GB): 64 990 forint
  • Tecno Spark 20 Pro (8/256 GB): 79 990 forint
  • Tecno Spark 20 Pro+ (8/256 GB): 99 990 forint.

A vállalatnak vannak magasabb kategóriás készülékei is, mint például a Camon és Phantom sorozatok, de ezek egyelőre nem lesznek kaphatók Magyarországon. A Tecno termékei kezdetben az Alza, Auchan, eMag, Euronics, MediaMarkt és Pepita üzleteiben lesznek elérhetők, és tárgyalások folynak a mobilszolgáltatókkal is a készülékek értékesítésének bővítése érdekében.

A Spark 20 sorozat tagjai közül a Spark 20 Pro+ kivételével minden modell az aktuális iPhone-ok dizájnját követi, de a belépő kategóriában ritkán látható műbőr hátlappal érkeznek. A készülékek alapvetően megfelelő kijelzővel, elegendő memóriával és háttértárral rendelkeznek, azonban a processzorok tekintetében az Unisoc T vagy MediaTek Helio G-szériás lapkákra kell számítani.

Minden Spark 20 készülék dobozában megtalálható egy védőtok, egy fali adapter, egy kábel, valamint - a jelenlegi trendekkel ellentétben - egy fülhallgató is. A budapesti sajtótájékoztatón kiderült, hogy a cég magyar nyelvű honlapot, telefonos ügyfélszolgálatot indít, és minden készülékre 2 év garanciát vállalnak, azonban a szoftverfrissítésekről egyelőre nincs végleges döntés, jelenleg dolgoznak a magyarországi kondíciókon.

A Tecno Mobile-t 2006-ban alapította George Zhu, és kezdetben az olcsó, butatelefonokra eladásával ért el sikereket. Csak 2012-ben dobták piacra az első okostelefonjukat, és 2017-re Afrika legnagyobb mobilpiaci szereplőjévé váltak. A Transsion holding részeként a Tecno 2024 első negyedévében globálisan 28,5 millió okostelefont adott el, ami 84,9 százalékos bővülést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A hazai bázis kiépítését követően a vállalat olyan régiókban kívánja folytatni a terjeszkedést, ahol eddig hivatalosan nem volt jelen termékeivel. Magyarországon a Tecno telefonokat a Nobilis Hungary Kft. fogja forgalmazni, melynek ügyvezetője Pozsgai Attila, aki korábban a Nokiánál, a HTC-nél vagy a Xiaomi-nál is dolgozott.

A Tecno az alsó-középkategóriásnak számító Spark 20 modellekkel lép a magyar piacra, és várhatóan azt a kínai márkákra jellemző taktikát követi majd, hogy először olcsó készülékekkel teszi szélesebb körben ismertté a brandjüket, és csak ezt követően dobnak magasabb ligás termékeket a piacra. Az új Spark 20 Pro+ modell kiemelkedő jellemzői közé tartozik a 120 hertzes ívelt AMOLED kijelző, a 108 megapixeles hátlapi kamera és a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó.