Amerika szerint az oroszok már az űrben fegyverkeznek

A Pentagon szerint Oroszország május 16-án egy olyan űrfegyvert állított alacsony Föld körüli pályára, amely alkalmas lehet műholdak megtámadására.

Az Egyesült Államok kormányzati forrásai szerint nem ez az első eset, hogy Oroszországot ilyen tevékenységgel vádolják, de a Kreml ezeket a vádakat eddig mindig határozottan visszautasította. A Pentagon szóvivője, Pat Ryder bejelentette, hogy az orosz műhold, amelyet május 16-án lőttek ki, most ugyanazon a pályán kering, mint egy amerikai kormányzati műhold, és fő célja valószínűleg az, hogy amerikai műholdakat tudjon megsemmisíteni.

Robert Wood, az amerikai ENSZ-nagykövet-helyettes is megerősítette az aggodalmakat, amikor kritizálta Oroszországot azért, mert megvétózott egy nukleáris űrfegyverek elleni amerikai határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsában, és manipulatív taktikával vádolta Moszkvát.

Az amerikai hírszerzés már februárban figyelmeztetett arra, hogy Oroszország esetleg űrbe telepíthető műholdelhárító nukleáris fegyvert fejleszt, ami veszélyt jelenthet az Egyesült Államok és szövetségesei nemzetbiztonságára. Ezt követően az Egyesült Államok tájékoztatta a kongresszust és európai szövetségeseit az új hírszerzési információkról. A The New York Times információi szerint ezek a nukleáris képességek még fejlesztés alatt állnak, és nem jelentenek közvetlen veszélyt.

A Kreml azonban tagadja, hogy Oroszország nukleáris űrfegyverek kifejlesztésén dolgozna, és a vádakat a washingtoni Fehér Ház trükkjének nevezte. Vlagyimir Putyin orosz elnök is hangsúlyozta, hogy Oroszország mindig is ellenezte a nukleáris fegyverek világűrbe telepítését. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szintén tagadta a vádakat az űrfegyver pályára állításáról, és kijelentette, hogy „nem hiszem, hogy válaszolnunk kéne bármilyen washingtoni álhírre”. Rjabkov hozzátette, hogy az amerikaiak mondhatnak, amit akarnak, de az orosz doktrína ettől még nem fog változni, és Moszkva „mindig is ellenezte a támadófegyverek alacsony Föld körüli pályára állítását”.

A kifogásolt műhold Kozmosz 2576 névre hallgat, az orosz védelmi minisztérium megbízásából lőtték fel. Május 17-én bocsátotta fel a világűrbe az eszközt Moszkva. Washington néhány hete azzal vádolta meg Oroszországot, hogy atomfegyvert akarnak telepíteni a világűrbe, amit Moszkva tagadott, és azt állították, valójában Amerika akarja kiterjeszteni a katonai konfliktusokat a világűrbe. Oroszország nem kommentálta egyelőre a hírt.