A Nemzeti Tömörülés szakít az AfD-vel és Krah visszavonul a nyilvános szerepléstől

A francia Nemzeti Tömörülés (RN) bejelentette, hogy nem kíván tovább együttműködni a német Alternatíva Németországnak (AfD) párttal az Európai Parlamentben, miután az AfD EP-listavezetője, Maximilian Krah megkérdőjelezte az SS tagjainak bűnösségét és nyilvános szerepléstől is eltiltották.

A Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés és az AfD az Identitás és Demokrácia (ID) frakció tagjai az Európai Parlamentben. Az RN elnöke, Jordan Bardella a szakítás mellett döntött, amikor Krah az olasz La Repubblicának adott interjújában említést tett Adolf Hitler SS szervezetéről, amely számos háborús és emberiesség elleni bűntettért felelős. Krah kijelentése szerint nem minden SS-tag volt bűnöző, és sok földműves is volt közöttük. Ezen kijelentése miatt Krah bejelentette, hogy nem vesz részt ezentúl a kampányrendezvényeken, és távozik a párt szövetségi végrehajtó bizottságából, mondván, hogy visszaélnek kijelentéseivel, és nem szeretne a párt egységét veszélyeztetni.

A két párt közötti feszültség már korábban is érezhető volt. Marine Le Pen januárban figyelmeztette az AfD-t, hogy megszakíthatják az együttműködést, miután kiderült, hogy az AfD néhány tagja egy olyan titkos tanácskozáson vett részt, ahol a bevándorlók Európából való kitoloncolásáról tárgyaltak. Az RN egyértelműen elhatárolódott az AfD-től a potsdami titkos találkozó után.

Bardella szerint az AfD átlépte a vörös vonalat, és az EP-választás után új szövetségeket kívánnak építeni az Európai Parlamentben, hogy a legnagyobb csoport tagjai legyenek. Krah politikai karrierjét további botrányok is sújtották, például április végén egyik közeli munkatársát kémkedés gyanújával letartóztatták, és ellene is folyamatban van nyomozás azzal kapcsolatban, hogy fogadott-e el pénzt Oroszországtól vagy Kínától.

A jelenlegi felmérések alapján az Európai Néppárt marad a legnagyobb frakció, és bár a jobboldali erők jó eredményeket érhetnek el, a radikális jobboldali pártok jelenleg két frakcióban ülnek: az Identitás és Demokráciában és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakcióban.

Az RN és az AfD közötti szakítás főként az AfD számára jelent negatív következményeket, mivel az RN az ID-frakció vezető ereje. Amennyiben az AfD kizárásáról döntenek, a német szélsőjobboldali párt frakció nélkül marad, és a független képviselők közé kell átülniük. Az AfD Németországban jelenleg a második-harmadik legnépszerűbb párt, de a támogatottságuk az utóbbi hónapok botrányai miatt jelentősen csökkent.

A cseh ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom szintén bejelentette, hogy nem ül egy frakcióba az AfD-vel az Európai Parlamentben Krah SS-tagokkal kapcsolatos szavai miatt. Az SPD szóvivője, Barbora Stastná kijelentette, hogy a mozgalom teljes mértékben támogatja és követi azokat a lépéseket, amelyeket Marine Le Pen jelentett be ez ügyben. Az SPD vezetése egyértelműen elhatárolódik és elítéli az AfD vezető képviselőinek ellentmondásos kijelentéseit.