Akcióba lendültek a NATO drónjai, Ukrajna Dél-Oroszországot veheti célba

A NATO felderítő repülőgépei fokozták aktivitásukat a Fekete-tenger térségében, ami aggodalmat keltett az orosz katonai tudósítók körében, hogy a Krím, Novorosszijszk és a krasznodari Kraj partvidéke komoly veszélyben lehet.

Az elmúlt 24 órában egy RQ-4B Global Hawk drón figyelte aktívan a Krím térségét, ami gyakran megelőzi vagy kíséri az ukrán erők orosz célpontok elleni támadásait. A Moszkovszkij Komszomolec orosz hírportál szerint Ukrajna újabb nagyszabású támadást tervez Oroszország déli területei ellen, mivel a NATO repülőgépei aktívabbá váltak a Fekete-tenger térségében.

A légi felderítés fokozott aktivitását jelezték katonai tudósítók Oroszország déli határai felett. A NATO felderítő drónjai, mint a Global Hawk és a P-8A Poseidon aktívan járőröznek a Novorosszijszk, Szocsi és a Krími híd közelében lévő területeken.

A felderítő drónok fő célja a légvédelmi állások felderítése és adatgyűjtés az orosz csapatok harci helyzetekre adott reakcióiról. A konfliktus kezdete óta a nyugati hírszerző szolgálatok azonnali információkkal segítik Ukrajnát.

Az elmúlt 24 órában egy FORTE11 hívójelű amerikai RQ-4B Global Hawk drón körözött a Fekete-tenger felett a Krím és a krasznodari Kraj között.

Az RQ–4B Global Hawk több mint 200 kilométeres körzetben képes felderítő feladatokat végrehajtani. Több orosz Telegram-csatorna szerzője arra figyelmeztetett, hogy a közeljövőben számítani lehet az érintett régiókban található létesítmények elleni, rakétákkal és drónokkal végrehajtott támadási kísérletekre.

A Krím-félsziget, Novorosszijszk és a krasznodari Kraj partvidéke 24 órás, részletes műholdas megfigyelés alatt áll, folyamatosan légi felvételek készülnek a térségben zajló tevékenységekről. Oroszország – tekintettel arra, hogy a felderítő drónok nemzetközi vizek felett repülnek – tehetetlenek a felderítő tevékenységgel szemben anélkül, hogy közvetlen konfliktusba ne kerülnének a NATO-val.

Több mint 24 órán keresztül körözhetnek

A Global Hawk drónok olyan multiplatformú radarrendszerrel felszerelt repülőgépek, amelyek álló és mozgó célok felderítésére egyaránt alkalmasak. A 14,6 tonnás, 15 méter hosszú és 40 méteres fesztávolságú Global Hawk 1,4 tonna terhet képes szállítani, csaknem 600 kilométeres óránkénti sebességre képes. A hatótávolsága 11 ezer kilométer, és egy nap alatt több mint 100 ezer négyzetkilométernyi terület felderítésére alkalmas, mivel 32 óráig képes a levegőben tartózkodni.

Az új generációs megfigyelő rendszerekkel felszerelt Global Hawk az amerikai fegyveres erők egyik legbiztonságosabb repülőgépe, egyben a legolcsóbban üzemeltethető nagy magasságban bevethető felderítő gép. A 20 kilométeres repülési magasságban, a polgári légi forgalom felett, az időjárási jelenségeken felülemelkedve képes működni, és harci bevetés esetén védettebb az ellenséges légvédelemmel szemben.

Az amerikai fegyveres erők a Global Hawkot felderítési, megfigyelési, információgyűjtési feladatok végrehajtására alkalmazzák különböző terror- és kalózellenes, segélyezési, segítségnyújtási, légi kommunikációs és információmegosztási küldetésekben.

Ezzel párhuzamosan, az orosz haderő nagy hatótávolságú fegyverekkel támadta meg az Aviatorszke néven is ismert Dnyipró Nemzetközi Repteret. A támadás során három kevésbé értékes gépet ért találat, köztük egy MiG-29-es vadászgépet – vagy egy annak tűnő makettet –, illetve két selejtezésre való Yak-40 utasszállító repülőgépet. A felvételek szerint az orosz Orlan-10-es drón készített felvételt a találatról, ami arra utal, hogy az ukrán légvédelem nem megfelelő a térségben. A reptér a frontvonaltól több mint 100 kilométerre található, a Dnyeper nyugati partján.