Kematechnik Innomontage Kft. – a hazai felületkezelés úttörője

A Kematechnik Innomontage Kft. (KI-Group) a magyar felületkezelési piac egyik meghatározó szereplője, amely olyan nagyvállalatokkal dolgozik együtt, mint a General Electric, a Bosch, a Grundfos, az Arago Csoport, a BKK, a MÁV és a Stadler. A vállalat vezetője, Bognár Péter szerint a cég mérnöki múltjának köszönhetően sikerült ipar 4.0-ás megoldásokat bevezetniük, amelyek jelentős minőségi és hatékonysági javulást eredményeztek a gyártásban.

A KI-Group kezdetben mérnökirodaként működött, és a technológiai fejlesztések mellett folyamatosan befektetett a humán tőkébe is. A csoport egyik "startup cége", az Innomontage, a laborfülkék és elszívófalak tervezésével foglalkozott, majd egyesült a Kematechnik Mérnökirodával. Jelenleg a vállalat komplett felületkezelő gyártósor-rendszereket, előkezelő-berendezéseket, anyagmozgatási rendszereket, ipari kemencéket és vezérlőszekrényeket tervez és gyárt.

A vállalat 8,5 millió eurós árbevételt ért el a tavalyi évben, és megrendelői között számos iparág képviselői találhatóak. Bognár Péter szerint a cégek egyre inkább nyitnak az ipar 4.0 és az ipar 5.0 megoldásai felé, ami részben a képzett munkaerő hiányával is magyarázható. Azonban a magyar vasúti pálya használatáért fizetendő díj 14 százalékos emelése, amely szeptember 1-től lép életbe, növelheti a logisztikai költségeket és így közvetetten érintheti a Kematechnik Innomontage Kft. által szállított áruk árát is.

Bognár Péter elmondása szerint a felületkezelési ágazatban két évvel ezelőtt még a munkavégzés 90 százalékát kézi erővel végezték, de mára ez az arány jelentősen megváltozott. A cégek 70-80 százalékánál már nem kérdés a digitalizált, automata vagy félautomata megoldások alkalmazása, és a vállalatok nyitottak az ipar 4.0-s fejlesztésekre.

Az iparágak közötti összehasonlítás során figyelembe kell venni a különböző adottságokat és erőforrásokat. Bognár Péter szerint a felületkezelési ágazat az innováció terén "a sor végén kullog", de a Kematechnik Innomontage ezen a területen is élen jár.

A cég nem várja meg a megrendelők igényét a modernizációra, hanem maga diktálja az ütemet. Három évvel ezelőtt fejlesztették ki a MindStorm platformot, amely egy klasszikus ipar 4.0-s eszköz, és lehetővé teszi a felületkezelő gyártósorok távoli vezérlését, a gyártási paraméterek nyomon követését, a részfolyamatok tökéletesítését és a hibák kiszűrését.

A MindStorm programozását egy IT-partnerrel együttműködve végezték, de a tervezést és a projektmenedzsmentet a KI-Group saját maga látta el. A szoftver iránt mára már a megrendelők 90 százaléka mutat érdeklődést, mivel a beruházás árához képest elhanyagolható összegért cserébe jelentős hatékonyságnövekedést lehet elérni.

A MindStorm keretében a mesterséges intelligencia több funkcióra is használható lesz, például prediktív elemzésre, amely előre jelezheti a gyártósoron várható meghibásodásokat és a szükséges karbantartási munkálatokat. Bognár Péter szerint már van érdeklődés a technológia iránt a megrendelők részéről, és azok a vállalatok, amelyek számára a kutatás-fejlesztésbe való befektetés versenyképességi kérdés, már készülnek az ipar 6.0-ra való átállásra. Azonban a vasúti áruszállítás díjemelése miatt a logisztikai költségek növekedése további kihívások elé állíthatja a vállalatot, különösen azokat, amelyek a vasúti szállítást részesítik előnyben.