Az amerikai infláció még mindig magas, a Fed óvatos marad

A Federal Reserve nem tervezi az irányadó kamatok csökkentését, amíg az infláció nem közelít megfelelően a 2%-os célhoz, annak ellenére, hogy az áprilisi fogyasztói árindex 3,4%-os éves növekedést mutatott.

A CNBC jelentése szerint a Federal Reserve legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve alapján az amerikai monetáris politika döntéshozói továbbra sem elégedettek az infláció alakulásával. A jegyzőkönyv szerint a tisztviselők úgy vélik, hogy még nem jött el az ideje az irányadó kamatok csökkentésének, mivel az infláció mértéke továbbra is meghaladja a Fed által kitűzött 2%-os célt.

A Fed döntéshozói az ülésen úgy határoztak, hogy az irányadó kamatlábát az 5,25-5,5%-os sávban tartják, amely 23 éves csúcson van 2023 júliusa óta. Az inflációs adatokban némi javulás figyelhető meg, de a fogyasztók körében végzett felmérések szerint az amerikai állampolgárok továbbra is magas inflációt érzékelnek. A jegyzőkönyv kiemeli, hogy több tisztviselő is rámutatott arra, hogy az alacsony és közepes jövedelmű háztartások pénzügyei egyre nagyobb nyomás alatt állnak, ami részben a hitelkártyák és "vásárolj most, fizess később" szolgáltatások használatának növekedésével magyarázható.

A Fed optimista a gazdaság növekedési kilátásaival kapcsolatban, de elismeri, hogy bizonytalan abban, mennyi időbe telik az infláció visszatérítése a 2%-os célhoz. Jerome Powell, a Fed elnöke óvatos hangnemet ütött meg nyilvános megjegyzéseiben, hangsúlyozva a türelem fontosságát, mivel meg kell várni, hogy az eddig hozott döntések hatása érvényesüljön.

A piac jelenleg 60%-os esélyt lát arra, hogy szeptemberben bekövetkezik az első kamatvágás, ami az év eleji várakozásokhoz képest jelentős változást jelent.