A Facebook Marketplace-en történt csalások tanulságai

Egy saját tapasztalat alapján bemutatjuk, milyen veszélyek leselkednek a Facebook Marketplace felhasználóira, és hogyan próbálják meg a csalók leemelni az emberek pénzét. A digitális világban kevésbé jártasak számára különösen nagy kihívást jelenthetnek ezek a csalások, amelyek egyre profibbá válnak.

A digitális csalások egyre nagyobb kihívást jelentenek, és a csalók folyamatosan fejlesztik módszereiket. A Facebook Marketplace-en végzett kísérletünk során egy AirPods hirdetésre hamar jelentkezett egy csaló, aki GLS-es kiszállítást és előre fizetést ajánlott. A csaló e-mail címet kért a tranzakció lebonyolításához, majd egy hamisított futárszolgálati és banki oldalra irányított, ahol a banki belépési adatokat próbálta megszerezni.

A csalók támadásai között gyakoriak a Netflix, a Posta és a Magyar Telekom nevekkel történő visszaélések, valamint a bankok elleni csalások is. A CIB Bank által készített kutatás szerint a hazai felnőtt lakosság több mint fele már került olyan helyzetbe, ahol interneten keresztül próbálták megkárosítani.

A csalások leggyakoribb célpontjai az online piacterek és a hamis weboldalak, ahol az áldozattá válás nem függ a társadalmi vagy demográfiai helyzettől. Az OTP Bank például napi egymillió forintos átutalási limitet állított be, hogy megvédje az ügyfeleket az ilyen jellegű csalásoktól.

A csalók által létrehozott hamis banki oldalakon a netbanki belépési adatokat próbálják megszerezni, és ha ez sikerül, akkor a csalók szabadon rendelkezhetnek az áldozat számláján lévő összeggel. A csalások elleni védekezésben a legfontosabb, hogy soha ne adjuk meg a banki belépési adatainkat ismeretlen, máshonnan megnyitott felületeken.

A csalások elleni védekezésben a legtöbbet mi magunk tehetjük meg a saját adataink védelmében. Fontos, hogy kétszer is átgondoljuk, milyen adatokat és hol adunk meg, és hogy gyanakodjunk, ha valaki előre le akarja szervezni a fizetést és a szállítást. A Facebook Marketplace-en található leírás segíthet a csalók jelentésében.