A Budapest-Belgrád vasútvonal kimosódása nem jelent veszélyt

A Magyar Államvasutak (MÁV) tájékoztatása szerint a Budapest-Belgrád vasútvonalon észlelt kimosódás nem veszélyezteti a közlekedés biztonságát.

A hétfői vihar következtében a Budapest-Belgrád vasútvonal egy részén kimosta a talpfák alól a murvát, ami lehetővé tette, hogy belátni a sínek alá. A MÁV szerint a május huszadikán lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt a Gombosszeg utca rézsűje lokálisan kimosódott. A helyszíni szemle után megállapították, hogy ez nem veszélyezteti a Gombosszeg utca tömörítettségét, és a közlekedés biztonságát sem fenyegeti. A helyreállítást soron kívül elvégezték.

A kimosódás oka a környező utcák vízelvezetésének hiányában keresendő, mivel az összes lehullott csapadékvíz a Gombosszeg utca környezetébe gyűlt össze. A teljes helyreállításig az érintett szakaszt minden reggel ellenőrzik, és ha szükséges, a kivitelező azonnal beavatkozik.

A Budapest–Belgrád-vasútvonal magyarországi szakaszának vágányépítési munkálatai idén májusban indultak újra, miután a kínai–magyar építőcsapat tavaly szeptemberben felfüggesztette azokat. A beruházás során felmerült problémák miatt, amelyek a kínai cégek által vállalt, európai szabványok szerint még soha nem készített biztosító- és vonatbefolyásoló rendszer kiépítésével kapcsolatosak, a Mészáros Lőrinc-féle cégek egy része visszavonta munkagépeit és munkásait a projektből.

Hszi Csin-ping kínai kommunista pártfőtitkár május 8-án tett látogatást Budapestre, ahol tárgyalásokat folytatott Orbán Viktorral. Ezt követően, május 9-én a Budapest–Belgrád vasútvonallal kapcsolatos hírek megjelentek a kínai állami médiában is.