Windows XP használata 2024-ben: Egy kockázatos kísérlet tanulságai

A Windows XP operációs rendszer használata napjainkban komoly biztonsági kockázatot jelent, amint azt egy friss kísérlet is alátámasztja. A rendszer életciklusának vége óta eltelt évtizedben nem érkezett frissítés, így a biztonsági rések nyitva maradtak a támadások előtt.

A Windows XP, amely 2014. április 8-án kapta meg utolsó frissítését, már egy évtizede nem részesül támogatásban. Az eltelt idő alatt a Microsoft több operációs rendszert is kivezetett, beleértve a Windows 7/8/8.1-et, és még a Windows 10 is közeledik életciklusa végéhez.

Egy Eric Parker nevű youtuber kísérlete rávilágított arra, hogy milyen veszélyeket rejt magában az XP használata 2024-ben. Parker tapasztalatai szerint már az is elegendő a veszélyekhez, ha valaki csupán az internetre köti az XP-t futtató gépét.

A kísérlet során Parker gépén, amelyen a tűzfalat kikapcsolták, néhány perc alatt több gyanús folyamat jelent meg, amelyek trójai vírusnak tűntek. A Malwarebytes nevű biztonsági szoftverrel végzett vizsgálat során nyolc vírust is találtak, amelyek Microsoft-eszköznek álcázták magukat.

A tanulság egyértelmű: a rendszer frissítése, vagy ha ez már nem lehetséges, az operációs rendszer, esetleg a számítógép cseréje elengedhetetlen a biztonság érdekében.