Megtalálták a verőcei hajóbaleset egyik áldozatát

A rendőrség szerdán megtalált egy 19 éves fiú holttestét, akit eltűntként kerestek a verőcei hajóbaleset után. A tragédia további három áldozatát még keresik.

A holttestet Vác és Sződliget között, a Duna 1675,8 folyamkilométerénél találták meg. A fiatal férfi, V. Márton a múlt hónapban vehette át a legkiemelkedőbb tanulónak járó elismerést az Alföldi ASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikumban, miután dobogós helyezést ért el az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen.

A baleset szombat éjszaka történt, amikor egy nyolc utast szállító motorcsónak ütközött egy szállodahajóval Verőcénél. A motorcsónak azonnal elsüllyedt, és eddig négy holttestet találtak meg, három embert pedig továbbra is keresnek. A hatóságok szerint a többi utas valószínűleg nem élte túl az ütközést, de a kutatásuk továbbra is folyamatban van, több száz ember részvételével a Dunán.

Az RTL információi szerint a kishajón egy társaság utazott haza egy Dunakanyarban tartott fesztiválról. Szemtanúk este tíz után csattanást hallottak, és látták, ahogy az MS Heidelberg szállodahajó felkapcsolja a reflektorokat, de nem állt meg. A Tényekben megjelent egy fotó is, amelyet pillanatokkal a hajókatasztrófa előtt készítettek a motorcsónakban. A Személyhajósok Szövetségének szóvivője szerint a kishajónak minden esetben ki kellett volna kerülnie a nagyobb hajót, és a motorcsónak vezetőjének látnia kellett volna a kivilágított nagyobb hajót.

A szállodahajó cseh kapitányát segítségnyújtás elmulasztásával vádolják, kihallgatták és őrizetbe vették, továbbá nem hagyhatja el Budapestet. A Telex információi szerint a szállodahajót Komáromban vizsgálták meg, ahol a legénységet és az utasokat is kihallgatták. A kapitányt a Budakörnyéki Járásbíróság bűnügyi felügyelet alá helyezte, de tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, és panasszal élt.

A tragédiával kapcsolatban a Magyar Hajózási Országos Szövetség (Mahosz) szóvivője, Tóth Mihály az M1-en úgy nyilatkozott, hogy a motorcsónak típusából arra lehet következtetni, hogy nagy sebességre volt képes a hobbihajó, és a roncsokból ítélve gyaníthatóan nagy sebességgel is ütközött. Az eljárás adatai szerint a motorcsónakot vezető férfi indokolatlan irányváltoztatásokkal irányította, és amikor a szállodahajó orrához érkezett, hirtelen jobbra kormányzott, de az ütközést már nem tudta elkerülni. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Facebook-oldalán közzétett információk szerint a rendőrség minden nap, megállás nélkül kutatja a folyót. A BRFK nevében a rendőrség őszinte részvétét fejezi ki a családnak.