Hajléktalanok rabszolgaként való fogva tartása Nyírségben

Vádat emelt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség egy nyírségi férfi ellen, aki hajléktalan férfiakat kényszerített arra, hogy éveken át ingyen dolgozzanak számára.

A vádirat részletei szerint a férfi 2019 szeptemberében Budapesten találkozott az első áldozatával. A hajléktalan férfit a vádlott a saját házába költöztette, ahol állatgondozási és favágási munkákat végzett, de ezért cserébe nem kapott fizetést. A vádlott egyik ingatlanában helyezte el az áldozatot, ahol rajta kívül még négyen laktak; a víz nem volt bekötve, a mosakodás lavórban történt, és a WC az udvaron helyezkedett el. A férfi két alkalommal is megpróbált megszökni, de fogva tartója mindkétszer visszahozta és bántalmazta, míg végül 2022 februárjában sikerült elmenekülnie.

A vádlott egy másik hajléktalan férfit is Debrecenből hozott a saját házába. Ez az áldozat egy közeli baromfifeldolgozó üzemben dolgozott, de a vádlott a lakhatásra és ellátásra hivatkozva elvette tőle a fizetését. Tizenkilenc hónap elteltével, egy barát segítségével, a férfi megszökött.

A harmadik áldozat szintén hajléktalanságban élt, és ő is fizetés nélkül végezte a vádlott állatainak gondozását.

Az ügyészség az emberkereskedelem és kényszermunka minősített esetében érintett férfit végrehajtandó fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt. A vádemelést Borsodi-Buss Emese, a főügyészség szóvivője jelentette be az MTI-nek.