Új gyalogos-átkelőhely az Örs vezér terénél

Néhány hét múlva átadják az új gyalogos-átkelőhelyet az Örs vezér terénél, amely a Sugár bevásárlóközpont és az Árkád között jön létre.

Az új átkelő a Sugárnál található HÉV-állomás és az Árkád bevásárlóközpont között épül meg, a közösségi költségvetés támogatásával. A fejlesztés részeként egy új középszigetet alakítanak ki a Kerepesi úton, valamint a meglévő gyalogátkelők burkolati jeleit is újrafestik.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerint ez a lépés a főváros régi adósságát törleszti, mivel lehetővé teszi a gyorsabb és akadálymentes átkelést a XIV. és a X. kerületet elválasztó Kerepesi úton. Az új zebra kialakítása egyben megoldást nyújt azokra a helyzetekre, amikor az emberek az aluljáró helyett szabálytalanul, a kerékpáros átvezetést használva kelnek át. A BKK közleménye szerint a jelzőlámpás gyalogátkelőhelyet a Kerepesi úton a meglévő kerékpáros átvezetéssel párhuzamosan alakítják ki, süllyesztett szegélyű, taktilis figyelmeztető és tájékoztató jelekkel ellátott burkolat segíti majd az akadálymentes és biztonságos átjutást.

A fővárosi önkormányzat megfelelve a többször kifejezett igényeknek, kiemelt feladatként kezeli a gyalogátkelőhely kialakítását, és a közösségi költségvetésből biztosít rá forrást.

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szerint a fejlesztés csak a "kampányzebra" fogalmát erősíti, és ha nem indult volna el Karácsony Gergely ellen, többek között ez a zebra sem épülne meg. Vitézy szerint három éve ígérgetik a két bevásárlóközpont közti átkelőt, és felhívta a figyelmet arra, hogy a kampány hatására több ígéret is megvalósul, mint például a lakásügynökség, az Astoriánál létesített zebra, és a Városháza park.

A tervek szerint az építkezés hat hétig fog tartani, és több ütemben kerül megvalósításra. A projekt megvalósítása ideiglenes forgalmi változásokat eredményez, de a Kerepesi úton mindkét irányban két-két forgalmi sáv továbbra is járható marad. A BKK kiemelte, hogy az utóbbi időben új zebra épült többek közt a Blaha Lujza téren, a Nyugati téren, a Boráros téren és az Orczy úton is.