Kamatfizetés a prémium állampapír tulajdonosoknak

Ma újabb prémium állampapír sorozatok fizetnek kamatot, és a magyar megtakarítók összesen mintegy 80 milliárd forint kamatot várhatnak a számlájukra. A Portfolio becslése szerint a 2025-ben lejáró 2025/J sorozat mintegy 26 milliárd forintot, míg a 2031-ben lejáró 2031/I sorozat mintegy 56 milliárd forintnyi kamatot fizet ki.

Az idei év első negyedévében már volt egy jelentős kamatfizetés, de a legnagyobb kifizetések 2025 első negyedévében várhatóak. A köztes időszakban is lesznek kamatfizetések és tőkelejáratok, például nyáron, szeptemberben és decemberben.

A PMÁP-on felül az államnak más lakossági állampapírok esetében is teljesítenie kell kifizetéseket. Júniusban például lejárnak az első, 2019. júniusában indult MÁP Pluszok, ami havi szinten 100 milliárd forint feletti kifizetést jelent a lakosságnak.

Azok számára, akik a kincstárnál rendelkeznek értékpapírszámlával, fontos, hogy előre rendelkezzenek a kamatkifizetés módjáról. Két lehetőség közül választhatnak: újrabefektetés vagy rendelkezés esedékességfizetés módjáról. Az újrabefektetés esetében már nem lehetséges ugyanabba a sorozatba történő újrabefektetés, mivel ezek értékesítése lezárult, de más állampapírok közül lehet választani.

Az esedékességfizetésnél további két opció létezik: a kamat jóváírása pénzszámlán vagy banki átutalás. A pénzszámla esetében az államkincstári számlán írják jóvá a kamatot, míg a banki átutalásnál a rendszerben megadott bankszámlaszámra érkezik a kamat.