Elítélt, vádolt, gyanúsított polgármesterjelöltek is (újra)indulnak a választáson

Számos jelenlegi és volt polgármester, akiket bírósági eljárások, nyomozások vagy jelentős közbotrányok öveznek, újra polgármesteri tisztségre pályáznak Magyarországon. Sokan közülük jó eséllyel indulnak a június 9-i újraválasztáson, annak ellenére, hogy a fejük felett lógó ítéletek Damoklész kardjaként lebegnek: ha végül jogerősen börtönbüntetésre ítélik őket, elveszítik polgármesteri pozíciójukat a magyar törvények értelmében.

Zuglóban, Budapest 14. kerületében Csaba Horváth, az MSZP politikusa, aki több mint két éve befolyással üzérkedés gyanújával áll a hatóságok előtt a kerület fizetős parkolási rendszere kapcsán, újra polgármesternek indul. Horváth állítása szerint ártatlan, és a Momentum liberális-centrista pártja saját jelöltet, András Rózsát indít ellene, ami lehetőséget teremthet a Fidesz győzelmére, mint "nevető harmadikra" .

Méhkeréken Margit Tátot, a Fidesz polgármesterét, költségvetési csalás és hamis magánokiratok használatának összetett bűncselekménye miatt ítélték el, mégis indul a polgármester-választáson. Tátot felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, ami törvény szerint alkalmatlanná teszi a tisztségre, de mivel nem kellett börtönbe vonulnia és nem tiltották el a közügyektől, azonnal indulhatott az új választásokon, ahol most egy független kihívóval kell szembenéznie .

Pusztaottlakán György Simonka, a volt Fidesz képviselőt, súlyos korrupciós bűncselekményekkel vádolja az ügyészség. Simonka a Budapesti Metropolitan Bíróságon folyó büntetőügyben áll, ahol az ügyészség nyolc és fél év börtönbüntetést és vagyonelkobzást kért költségvetési csalás és bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények miatt .

Badacsonytomaj polgármestere, László N. Krisztin, költségvetési csalás és okirathamisítás gyanújával szembesül, mégis újra indul a tisztségért. Krisztin N. László korábban is botrányba keveredett, amikor 35 millió forint uniós támogatással "képzési központot" épített gyermekei földjén, amely egy családi házra hasonlított, és amelyet családjához köthető cég, a Bétakris Kft. nyert el .

Bácsszőlős polgármestere, Róbert Szarvas ellen egy hónappal ezelőtt indítottak nyomozást, miután EU-forrásokból felújított orvosi lakásba költözött. Szarvas korábban több választást is megnyert a Fidesz színeiben, de most függetlenként indul .

Mende polgármestere, József Kaszanyi, a Covid-járvány idején került a hírekbe, amikor családjával Zanzibárra utazott, annak ellenére, hogy Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte az embereket, hogy halasszák el az egzotikus helyekre tervezett vakációkat a "veszélyes vírusmutációk hazahozatalának és mások veszélyeztetésének" kockázata miatt. Kiderült, hogy Kaszanyi és családtagjai támogatásokat kaptak egy olyan EU-s finanszírozási szervezettől, amelynek Kaszanyi az elnöke. Kaszanyi a jelenlegi választáson ellenfél nélkül indul .

Fülöpszálláson József Balogh 2016-ban mondott le polgármesteri tisztségéről, miután tízhónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, mert többször arcon ütötte partnerét. Balogh tagadta a vádakat, és azt sugallta, hogy partnere "megbotlott a vak kutyájukban", ami a koponyatöréséhez vezetett. Ennek ellenére el kellett hagynia a Fidesz parlamenti frakcióját az eset után. Lánya váltotta a polgármesteri tisztségben, de mivel ő nem indul az elkövetkező választáson, József Balogh esetleg visszatérhet a közéletbe. Az előző választáson Balogh képviselői helyért indult, és a második legtöbb szavazatot kapva bekerült a tanácsba .

Kiskunfélegyházán a rendőrség majdnem lezárta a város ipari parkjával kapcsolatos feltételezett rossz gazdálkodás miatt indított nyomozást, de az ügyészség az év elején hatályon kívül helyezte ezt a döntést, és utasította a nyomozás folytatására. József Csányi, a város polgármestere, aki a Fideszhez köthető Nemzeti Fórum színeiben tölti be tisztségét, részegen több incidensbe is keveredett a karácsonyi szezonban, néhányuk fizikai jellegű volt, miközben öngyilkossággal fenyegetőzött. Csányi öt évvel ezelőtt nagy fölénnyel nyert, de most nehezebb választásra számíthat: kihívója az, aki feljelentette a rendőrségen, Kálmán Kis-Szeniczey .

Nyírmártonfalván Mihály Filemon is újra indul, aki tavaly vált hírhedtté egy lombkorona sétány miatt, amelynek közelében nem volt látható faállomány. A projektet 60 millió forint uniós beruházással valósították meg, miközben a környező erdőt teljesen kiirtották, így a szerkezet kopár területen állt. Filemon mellett összesen hatan indulnak a falu polgármesteri tisztségéért .

Kozármisleny polgármestere, Károly Bíró, gazdálkodási visszaélésekkel vádolja az ügyészség, mégis újra a város lakóinak bizalmáért versenyez. Az ügy jelenleg bírósági szakaszban van; márciusban előkészítő tárgyalást kellett volna tartani, amelyen Bíró nem jelent meg, orvosi kezelésre hivatkozva. Az ügyészség szerint a polgármester 2014-ben kötött egy ötéves életbiztosítást, amelynek lejárta után 1,6 millió forintot vett fel, amit jutalomként dokumentált .

Törökbálinton Sándor Elek, a Fidesz polgármestere ellen a választások előtt kezdődik meg a büntetőper az Érdi Járásbíróságon. Eleket hivatali visszaéléssel vádolják, mert saját hatáskörben az értékbecslés alatti áron adott el önkormányzati ingatlanokat, jelentős anyagi veszteséget okozva ezzel az önkormányzatnak. Az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetést kért a polgármesterre, és ha a bíróság egyetért ezzel a döntéssel, Sándor Eleknek le kellene mondania, ha júniusban megválasztják .

Pétervásárán István Eged, a Fidesz polgármestere 50 millió forint uniós támogatással épített "falusi vendégházat", amelyet aztán feltűnő módon saját céljaira használt. Miután Ákos Hadházy független képviselő leleplezte, Eged a Facebookon fenyegette meg a képviselőt. Az Integritás Hatóság több szabálytalanságot is talált a falusi szálláshely projektjével kapcsolatban, de annak ellenére, hogy szabálytalansági eljárást kért a kezelő hatóságnál, a Mezőgazdasági Minisztérium azt állította, hogy nem indíthat ilyen vizsgálatot. Eged újra indul a választáson, és az RTL televíziós csatornának elmondta, hogy valójában kiválóak az esélyei az újraválasztásra .

Bébben Imre Brunner kissé kilóg a sorból ezen a listán. Bár nyomozást indítottak egy vitatott végrehajtási ügyben, amelyben állítólag hárommillió forintért szerzett egy házat a faluban, ezzel négy gyermekes családot kiszorítva, végül nem vádolták meg semmivel. Valójában a nyomozati iratok szerint még csak meg sem hallgatták, bár a falu képviselőinek csaknem mindegyikét előállította a rendőrség. Öt évvel ezelőtt Brunner könnyedén nyert egyedüli jelöltként, de most egy kihívóval kell szembenéznie a Veszprém megyei falu önkormányzati választásán .