Olasz pénzügyőrség lefoglalta a marokkói gyártású Fiatokat

Több mint száz, Marokkóban gyártott Fiat Topolino mopedautót foglalt le az olasz pénzügyőrség, mivel jogtalanul viselték az olasz zászlót – jelentette az Automotive News Europe.

Az olasz hatóságok és a Stellantis autóipari egyesülés közötti konfliktus a Topolino modell kapcsán robbant ki. A két és fél méter hosszú, elektromos hajtású járművek 134 darabját tartóztatták fel a livornói kikötőben. A gyártót a Made in Italy áruvédjegyre vonatkozó jogszabályok megsértésével és a vásárlók félrevezetésével vádolják, ami bűncselekménynek számít Olaszországban. Az olasz szabályozás szerint csak azok a termékek viselhetik a zöld-fehér-piros zászlót, amelyeket az országban terveztek és gyártottak.

A Stellantis és a Fiat szerint a Topolino, amelyet Torinóban terveztek és egy feltöltéssel 75 kilométer megtételére képes, valamint 45 km/h végsebességű, olasznak tekinthető. A cég ígéretet tett arra, hogy eltávolítják az autók oldalajtaján elhelyezett olasz zászlókat, és hangsúlyozták, hogy mindig átláthatóan kommunikáltak a gyártás helyszínével kapcsolatban.

A Stellantis korábban is került már konfliktusba az olasz hatóságokkal, amikor az Alfa Romeo bemutatta a Milanónak nevezett modellt, amit Lengyelországban gyártanak. A hatóságok a bemutatókor szólították fel a céget a névváltoztatásra, így az új Alfa végül Junior típusnéven kerül piacra.