Karl-Heinz Schnellinger, a német focilegenda elhunyt

Egy milánói klinikán életét vesztette Karl-Heinz Schnellinger, a német válogatott legendás labdarúgója, aki négy világbajnokságon is pályára lépett és világbajnoki ezüst- valamint bronzérmet szerzett – számolt be a focus.de.

Schnellinger a német válogatottal az 1966-os világbajnokságon érte el a második helyet, míg a csapatban szerzett egyetlen gólját az 1970-es világbajnokság olaszok elleni elődöntőjének utolsó perceiben lőtte, amikor a meccsek még 90 percig tartottak és nem volt szokás a hosszabbítás. Ezzel a góllal az NSZK 1:1-re mentette döntetlenre a mérkőzést, ami után a hosszabbításban az egyik legemlékezetesebb félórát produkálták a csapatok. Ezt az elődöntőt gyakran nevezik az évszázad mérkőzésének (Jahrhundertspiel), és ez a megnevezés nemcsak Németországban vált ismertté.

A német csapat Gerd Müller góljával 2:1-re vezetett, de az olaszok kétszer is betaláltak, mielőtt Müller ismét egyenlített a 110. percben. A győztes gólt végül Gianni Rivera szerezte meg a 111. percben, ezzel 4:3-as végeredményt állítva be. Az NSZK a bronzmeccsen 1:0-ra legyőzte Uruguayt.

Schnellinger pályafutása során 1962-ben a Köln csapatával megnyerte a német bajnokságot, majd egy évvel később Olaszországba igazolt. A Mantova és a Roma csapatainál is megfordult, végül az AC Milanhoz szerződött, ahol 1965 és 1974 között a Bajnokcsapatok Európa Kupáját és a KEK-et is elhódította. A klubfutballban szerzett sikerei mellett az olaszok is csak „Volkswagennek” becézték megbízhatósága miatt.

85 éves korában, hosszú betegség után hunyt el kedd reggel Milánóban, a hírt családja is megerősítette. Pályafutásának vége után is Olaszországban telepedett le, azóta ott élt nemrég bekövetkezett haláláig.