Magyarország lesz a régió földgázkereskedelmi központja? - Rövidesen eldől

Van egy jó tervem: hozzunk létre egy földgáz-kereskedelmi hub-ot! És persze legyen színes-szagos, meg jó nagy forgalommal, és feltétlen legyen árképző (legalább a saját régiójában). Ugye, milyen jó ötlet?! És vajon az fontos, hogy mintha már lenne is egy ilyen. Vagy mégsincs? Járjuk körbe az álmok történetét és realitásokat! Erről szól ez a cikk.

Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.

Egy kis történelem

Valamikor a XVIII. század közepén egy brit tudós, bizonyos John Clayton angol tudós, kísérleteket kezdett a szénből származó gáz előállításával. Az első kereskedelmi gázgyárat 1791-ben William Murdoch építette Birmingham-ben, a gyár a városi közvilágítást látta el gázzal. A XIX-XX. századokban a városi közvilágítás és modern hőenergia bizony ezekből a gyárakból jött. Szállítására, elosztására már akkor létesültek gázhálózatok, és kezdetleges, de létező vegyipari felhasználás is kiépült.

Az 1860-as évek amerikai olaj-boomjával párhuzamosan felszínre hozott földgáz kitermelési és feldolgozási technológiája a XX. század elejére átjött Európába. A tisztább, jobban kezelhető és sokkal környezet-kímélőbb földgáz elkezdte behálózni a kontinenst. 2022-ben az Európai Unió 27 országa több mint 350 milliárd köbméter gázt fogyasztott.

A magyar áramtőzsde sikere

A kérdés felvetését mi sem támaszthatja alá jobban, mint a pont Budapesten működő és a Tátrától Burgasig régiós benchmarkként hivatkozott HUPX magyar áramtőzsde sikere. A HUPX sikeréhez vezető fontosabb elemek közé tartozik az "Early Mover" előny, az együttműködés a TSO-kkal, a tagság a regionális kezdeményezésekben, az aukciós piac, a fókusz az innováción, a harmonizált szabályok és eljárások, valamint Magyarország EU-tagsága.

A régiós földgázpiac

A tágabb CEE földgázpiac új forráspontokkal, magisztrális csővezetékekkel és interkonnektorokkal bővült. Ezek az infrastrukturális elemek önmagukban nem jelentenek se régi, se új forrásokat. A piac működtetéséhez szükség van tárolókra, kereskedelmi és fizikai keretrendszert adó platformokra, valamint a kereskedéseket adminisztráló szervezetre.

A régió forrásai és tárolási potenciálja

A régió saját kitermelésének növelésére törekszik, és számottevő új mennyiséget csak Ukrajna lenne képes a piacra juttatni. A tradicionális vezetékes import mellett az új források közé tartozik az LNG terminálok és a Török Áramlat. A régió tárolási potenciálja kiemelkedően magas, ami fontos a földgáz tárolhatósága miatt.

A jövő zenéje

Az, hogy a régióban egy földgáz-kereskedelmi központot hoznak-e létre, és ha igen, akkor hol, az a valószínűleg a nem is túl távoli jövő zenéje. A nyerő az lesz, aki elsőnek lesz képes a földrajzi-fizikai előnyöket optimálisan kombinálni a modern kereskedéshez szükséges rugalmas és stabil tervezhetőséget kínáló szabályozással.

Disclaimer: A piac egyes működési modelljeinek tervezésekor, a fogyasztás és termelés 2035-ös volumenének becslésénél, a források feltételezett allokálásánál figyelembe vettük az EU „Fit for 55” programját, valamint feltételezzük a folyó fegyveres konfliktusok lezárását, és új technológiák további térnyerését.