Meglopta az államot, rács mögé került, de onnan is üzletelt az állammal

Az elmúlt öt év során számos polgármester és önkormányzati képviselő vált országos hírűvé köztörvényes bűncselekmények vagy jelentős botrányok miatt. Néhányan közülük, bűnügyeik ellenére is újra megmérettetnék magukat a politikai pályán, és ha lehetőségük adódik, folytatnák karrierjüket. Íme, néhány figyelemre méltó történet.

Putnik Lázár, Újszentiván volt polgármestere, akit korábban súlyosan túlárazott munkásszálló építése miatt vádoltak, és aki állítólag 222 millió forintos kárt okozott az állami költségvetésnek, a börtönben töltött ideje alatt is üzletelt az állammal. A Szabad Európa szerint a rácsok mögül vásárolt egy 2,7 hektáros szántóföldet a Nemzeti Földügyi Központtól 4,8 millió forintért. Putnik most függetlenként indul újra az önkormányzati választáson, ahol az alig 1900 fős faluban összesen hat jelölt verseng a polgármesteri címért.

Tengődön Lakos János polgármester 5,9 millió forintért adott el egy erdős területet a fiának és lányának, ezzel 14 millió forintos kárt okozva a településnek. A Pécsi Ítélőtábla az adásvételt semmissé nyilvánította, és Lakost jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolják. Lakos polgármestersége alatt megszüntette az önálló polgármesteri hivatalt, bezárta az általános iskola mindkét tagozatát, és az épületet bérbe adta. A 24.hu riportja szerint a gyerekek a szomszédos Tabra járnak iskolába, mivel a falunak saját busza van, de azt "másra kell". Tengődön Lakos János mellett további három polgármesterjelölt indul.

Bátonyterenye polgármestere, Nagy-Majdon József, az önkormányzat költségén vitte ki barátait és családtagjait a Fradi Leverkusen elleni kupameccsére Németországba. Az eset felháborodást keltett a városban, mivel az iskolában például nem volt fűtés. Nagy-Majdon később bejelentette, hogy kifizeti a számlát, mivel "egyes embereknek ez a jó érzését bántja". Bátonyterenyén öt polgármesterjelölt volt, de végül csak hárman indulnak, köztük Nagy-Majdon a Fidesz színeiben.

Szálkán Pálfi János polgármester cége a helyi fizetős strandot üzemelteti, amelynek partfalait közel 120 millió forintnyi uniós támogatással erősítették meg. Az Integritás Hatóság felvetette a gyanút, hogy a fejlesztés inkább magánérdekeket szolgál. A NAV-nál feljelentést tettek költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználása vétségének gyanúja miatt.

Zsadányban Dudás Árpád polgármester a használaton kívüli temető részt vadhálóval kerítette el, hogy az önkormányzat birkái ott legeljenek. A helyiek tiszteletlennek és halottgyalázásnak tartották az esetet. A közmunkások végül eltávolították a vadhálót, és a birkákat is máshova terelték. Dudás Árpád azonban újra indul a júniusi választáson.

Vácon Fördős Attila, aki 2019-ben vereséget szenvedett, most függetlenként próbálkozik újra. Fördős több botrányos ügybe is belekeveredett, többek között egy német újságban megjelent cikk szerint egy rendezvényen a parkolóban az autók között fekve találtak rá, és egy kiszivárgott hangfelvétel szerint frakciójával italozva vitatták meg Vác ügyeit. Vácon több képviselőjelöltnek is van vaj a fején, például Szabó Csaba, a Vác Online tulajdonosa, és Mokánszky Zoltán, aki ellen rabosítás miatt nyomoznak.

Tiszaföldváron Cseuz Zsolt, aki korábban lemondott alpolgármesteri pozíciójáról, most a Fidesz–KDNP jelöltjeként indul újra. Miskolcon Badány Lajos, a Momentum, a Jobbik és a Függetlenek Szíve közös jelöltje, korábban zöldhulladék illegális lerakásával került bajba. Gyálon Hegymegi István, a DK képviselője, egy fórumon történt verekedés után ismét jelöltként indul.