Az urán piacának csillagai összeálltak - Készüljünk a kilövésre!

Az uránbefektetés hirtelen meleg lett, nemcsak a zöld átállás során betöltött kulcsszerepe, hanem a kínálati aggályok és egy új amerikai törvény miatt is, amelyek a jövőbeli ellátási hiány felé mutatnak. Egy tőzsdén kereskedett alap grafikonja különösen izgalmasnak tűnik most - vajon jön a kilövés?

Az urán árfolyama egy hajmeresztő rali keretében tavaly augusztusban indult el, és idén év elején már átlépte a lélektanilag fontos 100 dolláros fontonkénti szintet, majd egy kisebb korrekció után 90 dollár környékén normalizálódott. Jelenleg 91 dollár/fonton áll a jegyzés, ilyen magas uránárat január előtt utoljára 2007-ben láthattunk.

Az urán árát az elmúlt év során több tényező is felfelé hajtotta:

  • Termelési nehézségek: A kazahsztáni állami uránvállalat, a Kazatomprom és a Cameco, valamint az Orano is kitermelési nehézségekbe ütközött, ami negatívan befolyásolta az urántermelésre vonatkozó előrejelzéseket.
  • Ciklikusság: Sok atomerőmű hosszú távú szerződései hamarosan lejárnak, ami új, magasabb árszinten történő szerződéskötési ciklust indíthat el.
  • Szűkös kínálat, növekvő kereslet: A Sprott Physical Uranium Trust folyamatos felvásárlásai miatt még nagyobbra nyílik az olló a kereslet és a kínálat között.
  • Alacsony másodlagos piaci források: A másodlagos készletek globális szintje jelenleg kifejezetten alacsony, és a tulajdonosok nem hajlandóak értékesíteni ezeket.

Az árakat további tényezők is felfelé hajthatják:

  • Zöld átállás: A COP28 klímacsúcson több mint 60 ország támogatta a globális megújuló energiakapacitás megháromszorozását, ami növelheti az urán iránti keresletet.
  • Orosz importtilalom: Joe Biden amerikai elnök aláírta az orosz dúsított uránimport tilalmáról szóló törvényt, ami az amerikai ellátás mintegy negyedét érinti.
  • Technológiai fejlődés: A nukleáris technológiák, mint a kis moduláris reaktorok (SMR), fejlett moduláris reaktorok (AMR) és a kis nukleáris reaktorok (SNPR) fejlődése szintén az áremelkedés irányába hathat.

Az urán piacának rali 2021 óta tart, és 2023-ban az árupiaci jegyzése mintegy 90 százalékkal emelkedett. A befektetők számára az urán ETF-ek, mint a Global X Uranium ETF és a Sprott Uranium Miners ETF, kínálhatnak lehetőséget a piacra való belépésre.

A technikai kép alapján a Global X Uranium ETF grafikonján egy fülescsésze alakzat rajzolódott ki, amelyből a várt kitörés már meg is történt. Az ETF árfolyama egy emelkedő trendben halad, és a további emelkedés esetén a 35-36 dolláros szintekre érdemes figyelni. Az RSI értékek közelítik a túlvett szintet, ami korrekcióra utalhat, és ebben az esetben az árfolyam visszatesztelheti a 32 dolláros kitörési pontot.

Fontos megjegyezni, hogy a jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.