A mesterséges intelligencia tőzsdei lehetőségei a Morgan Stanley szerint

A Morgan Stanley elemzése alapján a mesterséges intelligencia területén tevékenykedő adatközpontok növekvő energiaigénye miatt a gyorsan telepíthető földgázturbinák és -generátorok gyártói előnyös helyzetbe kerülhetnek.

A CNBC jelentése szerint a Morgan Stanley elemzői kiemelték, hogy az adatközpontok energiaigényének növekedése jelentős nyomást gyakorolhat az elektromos hálózatokra, különösen az Egyesült Államokban, ahol 2025-re több hálózat is kapacitáshiányba ütközhet. Ez a helyzet fokozott érdeklődést válthat ki a befektetők körében azok iránt a technológiák iránt, amelyek gyorsan képesek pótolni a szükséges energiát, azaz a "time to power" megoldások iránt.

Texas államot példaként felhozva, ahol a hálózathoz csatlakozni kívánó energiaprojektek száma rövid idő alatt több mint duplájára nőtt, a Morgan Stanley elemzői szerint a kisméretű, gyorsan telepíthető földgázturbinák és generátorok gyártói előnyös helyzetben lehetnek. Az adatközpontok esetében a hosszú várakozási idővel rendelkező dízelüzemű tartalék generátorok helyett a repülőgép-hajtóművekben használt technológián alapuló földgázturbinák, az úgynevezett "aeroderivatív" gázturbinák népszerűsége nőhet meg, mivel ezek hetek alatt üzembe helyezhetők.

A piaci helyzetben előnyös pozícióba kerülhetnek azok a vállalatok, mint a GE Vernova és a Siemens Energy, amelyek aeroderivatív gázturbinákat gyártanak, valamint a Cummins és a Caterpillar, amelyek földgázüzemű generátorokat állítanak elő.

A Siemens Energy részvényárfolyama idén közel megduplázódott, míg a GE Vernova áprilisi spinoffja után 18 százalékos emelkedést könyvelt el. A Cummins és a Caterpillar részvényei szintén jelentős erősödést mutattak; előbbi közel 19 százalékot, utóbbi pedig közel 23 százalékot emelkedett idén.