A kínai lakáspiac fellendülésének várható időpontja

A kínai ingatlanpiac fellendülésére irányuló kormányzati intézkedések hatása hosszabb távon válik majd láthatóvá, az elemzők szerint a piac még a mélypontot keresi.

A CNBC által közölt információk szerint a kínai kormányzat által bejelentett intézkedések, mint például az előlegminimum csökkentése és a jelzáloghitelek kamatlábának liberalizálása, a lakásvásárlók bizalmának és keresletének növelését célozzák. Azonban az elemzők szerint további türelemre és finanszírozásra van szükség a piac fellendüléséhez.

Edward Chan, az S&P elemzője szerint a bejelentett lépések fontosak, de a kínai ingatlanpiac továbbra is a mélypontot keresi. A kormányzati intézkedések egyidejű bevezetése azt jelzi, hogy a kormány komolyan veszi az ingatlanszektor stabilizálását, de a lakásvásárlók bizalmának és a keresletnek növekednie kell a változás érdekében.

A kínai hatóságok a vásárláshoz szükséges előlegminimumot 15%-ra csökkentették, eltörölték a jelzáloghitelek kamatlábainak alsó határát, és 300 milliárd jüan finanszírozást biztosítottak állami tulajdonú vállalatoknak az eladatlan lakások megvásárlására.

A Goldman Sachs és a Nomura elemzői szerint az intézkedések pozitív irányba mutatnak, de még mindig nem elegendők a piac stabilizálásához. A Goldman Sachs szerint legalább 1 milliárd jüan finanszírozás szükséges az új lakások árainak stabilizálódásához.

Az ingatlanberuházások csökkenése és a kiskereskedelmi forgalom lassabb növekedése aggodalomra ad okot, és a lakásvásárlók bizalma kulcsfontosságú lehet a piac fellendülésében. Az S&P elemzője szerint az árstabilizálódás ösztönözheti a vevőket.

A Goldman Sachs becslése szerint mintegy 20 millió előzetesen eladott lakást kell még befejezni, ami jelentős finanszírozási kihívást jelent.

Összességében az elemzők szerint bár Peking lépései pozitív irányba mutatnak, további erőfeszítésekre és türelemre van szükség a kínai ingatlanpiac stabilizálódása érdekében.