A WHO figyelmezteti Izraelt: katasztrofális lehet a helyzet Gázában

A WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus arra kérte Izraelt, hogy engedje meg a segélyszállítmányok bejutását Gázába, hangsúlyozva, hogy az enklávé egészségügyi rendszere összeomlott és a humanitárius helyzet katasztrofálisra fordult.

A WHO vezetője, Tedros Adhanom Ghebreyesus felhívást intézett Izraelhez, hogy enyhítsen a Gázai övezetbe irányuló segélyek korlátozásán. Kiemelte, hogy az Egyiptomból érkező sürgősségi orvosi segélyek fő útvonala megszakadt, miután Izrael május 7-én lezárta a Gáza és Egyiptom közötti rafahi határátkelőt, ami akadályozza az emberek és a segélyek mozgását az enklávéba és onnan kifelé.

Tedros egy genfi sajtótájékoztatón beszélt a gázai helyzet súlyosságáról, amit "több mint katasztrofálisnak" jellemzett. Hangsúlyozta, hogy ha nem érkezik több segély Gázába, akkor nem lesz lehetőség a kórházak és a lakosság életmentő támogatásának fenntartására.

Izrael válaszában azt állította, hogy az ENSZ-ügynökségek nem osztották el hatékonyan a segélyeket Gázán belül, ami szállítmányok elmaradását eredményezte.

A WHO főigazgatója szerint Izrael döntése hat kórházat és kilenc egészségügyi alapellátó központot érintett negatívan, valamint 70 menedékhely maradt orvosi felszerelés nélkül. Emellett jelentős csökkenést tapasztaltak a napi konzultációk és az immunizálás terén is. Körülbelül 700 súlyosan beteg ember rekedt a háborús övezetben, akiket egyébként evakuáltak volna.

A gázai egészségügyi rendszer gyakorlatilag összeomlott Izrael október 7-i katonai offenzívája óta, amelyet a Hamász palesztin fegyveres csoport támadása váltott ki. Tedros arról is beszámolt, hogy az Al-Awda kórház vasárnap óta ostrom alatt áll Gáza északi részén, 148 dolgozóval és 22 beteggel. A Kamal Adwan kórház közelében zajló harcok pedig tovább nehezítik a helyzetet; ezek maradtak az egyetlen működőképes egészségügyi intézmények az említett területen.

Tedros hangsúlyozta annak fontosságát, hogy biztosítani kell ezeknek a kórházaknak a lehetőséget, hogy segítséget tudjanak nyújtani az embereknek.

Az amerikai hadsereg által felépített ideiglenes dokk segítségével mintegy ezer tonna segélyt sikerült leszállítani Gázába Ciprus felől. A segélyek az Egyesült Arab Emírségekből, az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Romániából és Ciprusról származnak, és további országokból is várnak segélyeket a napokban. Az UNRWA azonban arra kényszerült, hogy felfüggessze a segélyek osztását a déli Rafah városában, mivel kifogytak a készletekből és a biztonsági helyzet sem teszi ezt lehetővé. Az ügynökség 24 egészségügyi központjából mindössze hét működik, és az utóbbi tíz napban nem kaptak semmiféle orvosi szállítmányt a határátkelők lezárásai és fennakadásai miatt.

Forrás: Reuters, MTI