A világ egyik legöregebb akkumulátora még mindig működik

Az Oxford Electric Bell, amely egy 184 éves kísérlet része, még mindig működik, annak ellenére, hogy nem ismert pontosan, milyen típusú akkumulátorral rendelkezik.

Az Oxford Electric Bell egy rendkívül különleges eszköz, amelyet 1840 óta használnak egy kísérlet keretében. Az eszköz nem a hangjával vált híressé, hanem az akkumulátorával, amely több mint másfél évszázada biztosítja számára az energiát. Az Oxfordi Egyetem Clarendon Laboratóriumában helyezkedik el, és egy kétrétegű üveglap mögött őrzik. Az IFLScience szerint az eszköz hosszú élettartamának egyik oka az lehet, hogy a feltételezett akkumulátortípus és a védő üveglap együttesen hozzájárulnak a tartóssághoz.

A csengő működése nem igényel sok energiát, ami szintén hozzájárulhat a hosszú élettartamhoz. A kisméretű ólomkalapács mindkét haranghoz hozzáér, így a rendszer folyamatosan töltődik és kisül. Az egyetem fizikusa, Robert Taylor szerint a légellenállás az egyetlen jelentős energia-veszteség.

A működés másik lehetséges magyarázata az akkumulátor típusa lehet. A szakértők úgy vélik, hogy egy Zamboni-akkumulátorról lehet szó, amelyet Giuseppe Zamboni olasz pap és fizikus fejlesztett ki. Zamboni akkumulátora ónfóliából és cink-szulfáttal impregnált papírból álló korongokból épült fel, amelyeket mangán-dioxiddal vontak be. Az oxfordi eszközben lévő akkumulátorokat valószínűleg kénnel is lezárták.

Az akkumulátor pontos összetevői ismeretlenek maradnak, amíg valaki fel nem bontja az eszközt, ami azonban véget vetne a kísérletnek, amelynek célja kideríteni, mennyi ideig képes működni az akkumulátor. Taylor szerint nem lehet tudni, mikor merül le teljesen, de biztos, hogy ez egyszer megtörténik.