A Városháza új pop-up parkja

Budapest szívében, a Városháza udvarán megnyílt egy új pop-up park, amely a korábbi parkolók helyén kapott helyet, és a városvezetés tervei szerint kulturális eseményeknek ad majd otthont.

A Városháza udvarán hosszú előkészületek után elkészült a pop-up park, amelyet a korábbi parkolók helyén alakítottak ki. Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze szerint a projekt még nem ért véget, hiszen az udvar jelenleg még csak egy gödör, és a végleges park kialakítása még hátravan. A cél, hogy a területet egy akadálymentes, vízszintes felületté alakítsák, amely képes a csapadékvíz összegyűjtésére és annak öntözési célra történő felhasználására.

A főtájépítész elmondása szerint az udvar korábban félig építési területként, félig parkolóként funkcionált. A mostani pop-up parkkal az a cél, hogy kulturális eseményekkel, szabadtéri koncertekkel és játszóeszközökkel vonzzák a látogatókat. Bardóczi reményét fejezte ki, hogy az idei év a pop-up parké lesz, és a következő évben megkezdődhet a végleges park kialakítása.

A Városháza bővítésének munkálatai idén áprilisban kezdődtek el, a cél pedig a jelenlegi négyezer négyzetméteres terület bővítése hétezer négyzetméterre. A park kialakítására még 2021 végén írtak ki tervpályázatot, amikor Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a parkolóként használt részt a város szégyenfoltjának nevezte. Karácsony már a főpolgármester-választási kampányában ígéretet tett arra, hogy a parkolót megnyitja a nagyközönség előtt, és később kiderült, hogy a cél nem egy hagyományos park, hanem egy fásított köztér létrehozása.