Kína gazdaságának újjáéledése jelei

Kína benzinexportja 2015 júliusa óta nem látott mélypontra süllyedt áprilisban, ami a gazdaság fellendülésére és a növekvő belföldi utazási igényekre utal. Az elemzők szerint a benzinexport májusban is alacsony szinten maradhat, mivel a belföldi kereslet várhatóan 3-6%-kal nő az előző évhez képest.

A vámadatok és a Reuters által közzétett információk alapján a benzinexport áprilisban 50,8%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest, és ez 65%-os csökkenést jelent a márciusi adatokhoz képest. Shiqing Xia, a Wood Mackenzie elemzője szerint a turisták egyre inkább a rövid távú utazásokat részesítik előnyben, ami növeli az autós utazások iránti keresletet és emeli a belföldi benzin iránti igényt.

A dízelkivitel áprilisban jelentős elmaradást mutatott a márciusihoz képest, de még mindig 21,8%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A finomított üzemanyag-kibocsátás csökkenése várható júniusban, mivel a Sinopec és a PetroChina is fontolgatja termelésének visszafogását, ami a túl nagy gázolajkészlet miatt kiszorított finomítói profitokra vezethető vissza.

A repülőgép-üzemanyag exportja áprilisban jelentős növekedést mutatott az egy évvel korábbihoz képest, de mégis elmaradt a márciusi értékétől. A nemzetközi járatok számának növekedése járult hozzá ehhez az eredményhez.

Végül, Kína cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatala áprilisban 31,5%-kal nőtt éves szinten, ami részben az vonzó piaci áraknak köszönhető.