Újabb adag sarki fény várható két hét múlva

Az egész ország döbbenten figyelte a csillagos eget május 10-ről 11-re virradó éjszaka, amikor rózsaszínű fények táncoltak az északi horizonton. Ezt a ritkán látható jelenséget, a sarki fényt egy szokatlanul erős napvihar okozta, amelynek hatására a Napból kilökődött töltött részecskék érték el a Föld mágneses védőpajzsát.

A sarki fény általában a sarkvidékek környékén figyelhető meg, de erős naptevékenység esetén alacsonyabb szélességi körökön is megjelenhet. A BBC információi szerint hamarosan újabb sarki fény hullám várható, mivel két hét múlva az a Nap területe fog a Föld felé fordulni, amely a legutóbbi geomágneses vihart okozta. Ez lehetőséget ad arra, hogy ismét gyönyörködhessünk az aurora borealisban.

A napvihar hatásai már szombat óta érezhetők, hiszen a kitörésből származó anyag és sugárzás megzavarta a magas frekvenciájú rádiókommunikációt, és a zavarok még kedden is fennálltak. A Nap 11 éves ciklusokban változtatja meg mágneses pólusait, és ezek a ciklusok a szoláris maximumok idején a legintenzívebbek, amelyek során a Nap koronájának darabjai lökődnek ki.

A jelenlegi, 25. szoláris ciklus 1755 óta tartó megfigyelések során kezdődött. A ciklusok intenzitása a napfoltok számától is függ, de még a szakértők sem tudják pontosan megjósolni, hogy milyen erős napviharok érhetik el a Földet a jövőben. Krista Hammond, a BBC által megszólaltatott szakértő szerint ez a jelenség még mindig sok meglepetést tartogathat számunkra.